Gazdaság 2018. február 12. 11:30 Forrás: agrotrend.hu

Egyelőre nem okoz kárt a belvíz

Egyelőre nem okoz kárt a belvíz
Bár egyre nagyobb területet érint a belvíz, egyelőre bizakodók a gazdálkodók. A szántóföldi növények jól fejlődnek, egy aszályos tavasz esetén pedig akár kapóra is jöhet, ha most a talaj telítődik nedvességgel.

Fotó: illusztráció - oroscafe.hu

Az ország több pontján is belvízvédelmi készültséget rendelt el a napokban a vízügyi hatóság, a Tisza mentén és az Alföldön több ezer hektáron áll a víz. A szakemberek szerint a mezőgazdasági termelés egyelőre nincs veszélyben. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Magyar Időknek elmondta: a szántóföldeken nem jelent különösebb problémát a belvíz. A jelenség elsősorban a mélyebb területeket érinti, ugyanakkor mivel a talaj nincs megfagyva, könnyen magába tudja szívni a nedvességet. A szakember szerint amíg ötvenezer hektár alatt van a belvizes területek nagysága az országban, nincs gond, a probléma akkor kezdődik, ha eléri a százezer hektárt. A jelenlegi belvizes helyzet még jól is jöhet a termelőknek, amennyiben tavasszal kevés csapadék jellemzi majd az időjárást.

– Egy esetleges aszályt gond nélkül túlélhetnek a növények, köszönhetően annak, hogy a tél folyamán a talaj telítődött nedvességgel – emelte ki. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az ültetvényeknek csak kis részét érinti a belvíz, a gyümölcsöskertek többsége ugyanis dombon van. A növények tehát nincsenek veszélyben, a tavaszi munkálatokat azonban a legtöbb helyen hátráltatja a nedves talaj.

– Bár az enyhe időjárásnak köszönhetően a metszést már el lehetne végezni, a gazdálkodók azonban csak ott tudják megkezdeni a munkálatokat, ahol gyepesített az ültetvény – jegyezte meg a szakember. A szántóföldeken termesztett zöldségfélék esetében egyelőre nem lehet megmondani, hogy a vetést hátráltatja-e majd a belvíz, egy hirtelen jött szeles időszak ugyanis gyorsan kiszáríthatja a talajt.

Vancsura József, a GOSZ elnöke szerint biztató a vetések állapota, a növények szépen fejlődnek. A tavaszi munkálatok előkészületei is folynak. A vetőmagok és a növényvédő szerek esetében nagy kínálatból választhatnak a gazdálkodók, február közepéig pedig a gépeiket is felkészítik a munkálatokra. A tavaszi vetést megelőző talajmunkálatok várhatóan március elején indulnak meg, ezt követően – ha a talaj hőmérséklete eléri az ideális szintet – április elején a vetés is megkezdődhet. A tavaszi növények ebben az évben is a megszokott arányban kerülnek a földbe; a kukorica vetésterülete vélhetően a korábbiakhoz hasonlóan ez alkalommal is meghaladja majd az egymillió hektárt.



 

Kövessen minket a Facebookon is!