Gazdaság 2018. február 13. 11:30 Forrás: agrotrend.hu

Drágulhat a kenyér a liszt miatt

Drágulhat a kenyér a liszt miatt
Az elmúlt hetekben többször is szó esett arról, hogy a gabonaárak emelkedése miatt drágulhat a liszt. A gabonaszövetség szerint a tavalyi aratást követő 15 százalékos áremelés után idén újabb 10 százalékkal drágulhat a liszt a hazai piacon.

A liszt árának emelkedésével a sütőipari termékek is drágulhatnak. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az elmúlt napok sajtóhíreire reagálva jelezte: ha a sütőipari vállalkozások költségei emelkednek – legyen szó bármely tényezőről –, a többletet a vállalkozások be fogják építeni az átadási áraikba.

Az áremelkedést a búza világpiaci drágulása mellett a béremelés is hajtja. A minimálbér és a garantált bérminimum tovább emelkedett az év elején, ráadásul az áramért is többet kell fizetniük a vállalkozásoknak. Ezen tényezők a sütőipari cégeket is érzékenyen érintik. Az ágazat szereplői szerint a megemelt fizetéseket csak abban az esetben tudja kigazdálkodni a szakma, ha árat emelnek.

A sütő- és malomiparban működő vállalkozások jövedelemtermelő képessége ugyanis nagyon alacsony. Az ágazatot egyébként jelentős munkaerőhiány is sújtja, a szervezet tavalyi becslése szerint hatezer munkavállaló, köztük nagyjából háromezer pék hiányzik.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fehér kenyér átlagos fogyasztói ára az elmúlt évben már emelkedett, decemberben egy kiló kenyér 278 forintba került, míg 2016 végén 263 forintot kértek érte a kereskedők.

 

Kövessen minket a Facebookon is!