Közélet 2018. február 16. 15:30 Forrás: Mazars

Szigorodtak az adóeljárási határidők

Szigorodtak az adóeljárási határidők
Szigorúbbá váltak az adóeljárási határidőkre vonatkozó szabályok az adóhatóság és az adózók oldalán is – hívja fel a figyelmet a MAZARS. Emellett a jövőben, ha az adóhatóság átlépi a döntéshozatalra vonatkozó 60 napos határidőt, akkor adóbírságot már nem szabhat ki. Ez nem befolyásolja a cégek adókülönbözet befizetésére vonatkozó kötelezettségét.

Az adóhatóság rá lesz kényszerítve a jövőben arra, hogy betartsa a határozathozatalra vonatkozó határidőket, ha ugyanis elmulasztják a határidőt, akkor többé nem lesz módjuk adóbírság kiszabására áll a Mazars legfrissebb elemzésében.

– A változás a Kúria egy őszi döntéséhez kapcsolódik. Ekkor hoztak határozatot egy utólagos áfa ellenőrzés ügyében, amiben a NAV a jegyzőkönyv átadását követően 200 nappal hozott határozatot. A Kúria szerint azonban alkotmányos követelmény, hogy a jogszabályban meghatározott határidő letelte után ne lehessen szankciót kiszabni – emelte ki H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

A döntés ugyanakkor nem befolyásolja az adókülönbözet befizetésére vonatkozó kötelezettséget. Azaz jogszerűtlen adózási magatartást végző cég az adókülönbözet és az azt terhelő kamat megfizetésére továbbra is kötelezve lesz.

– Kérdéses ugyanakkor, hogy a Kúria döntése hatással lesz-e a múltban kivetett, ám határidőn túli szankciókra. Nem tisztázott, hogy lesz-e lehetősége az adózóknak töröltetni a korábban így felmerült adóbírságokat – hívta fel a figyelmet a MAZARS szakértője.

Az új Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) eközben változtatott a határidő számításán: adózói észrevétel esetén a 60 napos határidő csak az észrevétel beérkezésétől indul. Az új Art. szigorított az adózói határidőkön is. Ha az adózó reagálna az adóellenőrzést lezáró jegyzőkönyvre, az észrevétel benyújtására 2018-tól 30 napja van, viszont fontos változás, hogy ez már jogvesztő határidő.

– Ha az adózó a 30 napos határidőt túllépve tesz észrevételt, akkor az adóhatóság ezt már figyelmen kívül fogja hagyni. Épp ezért kiemelten fontos, hogy erre a határidőre odafigyeljenek az érintett cégek – hangsúlyozta H. Nagy Dániel.


 

Kövessen minket a Facebookon is!