Kultúra 2018. március 4. 11:30

Titkok a levéltárból - 58 éve nyílt meg az egykori Kiskunság Étterem

Titkok a levéltárból - 58 éve nyílt meg az egykori Kiskunság Étterem
Az 1886-ban a Szeged-Kecskemét közti főútvonal mentén, az akkori városháza mellett, a mai Petőfi-téren felépült városi vendégfogadó, a Korona, kezdetektől többfunkciós intézményként szolgált. Dísztermét színházi előadásokra és „táncvigalmi rendezvényekre” vették igénybe, emeleti szobáit szállóvendégek használták, földszintjén étterem, kávéház, kerthelyiség működött.

A második világháború után a szép kialakítású épületet a katonaság vette birtokba. 1959-ben, hosszú tárgyalások után került vissza az ingatlan a honvédségtől a városi tanács kezébe, ekkor nyerte vissza az épület eredeti funkcióit.

A földszintet teljesen, az emeleti szobákat pedig részben megkapta a Vendéglátóipari Vállalat, az épület dísztermét és egyéb helyiségeit művelődési és kulturális célokra tartotta fenn magának a város. Az emeleti, 16 szobás szállodai rész 60 személy elhelyezését biztosította. Hat szobát turistaszállóként alakítottak ki, ezeket olcsón, 10 forintért lehetett kivenni egy éjszakára. Az éttermet másodosztályú vendéglőnek tervezték, külön eszpresszó- és klubhelyiséggel.

Az akkori szóhasználattal „vendéglátó kombinátnak” titulált intézmény elnevezésről viták folytak, a „Petőfi” és „Csillag” névvel szemben a „Kiskunság Étterem és Szálloda” lett a befutó. A Vendéglátóipari Vállalat 800 ezer forintos felújítási költséggel számolt, 1959 tavaszán a megyei tanács azonban anyagilag is megtámogatta a volt Korona épületének korszerűsítését és átalakítását. Így a művelődési ház része az év november 7-ére meg is nyílt, az étterem azonban csak 1960. április 30-án fogadott először vendégeket.

A Kiskunság Étterem berendezése – mivel a saját korában az a megye legkorszerűbb és legszebb vendéglátóipari egységének számított – nagy gonddal és körültekintéssel zajlott. A modern csillárok az NDK-ból érkeztek, a függönyök a legutolsó divatot képviselték, s a bútorozásért felelős szakemberek még zenekari emelvényről is gondoskodtak. Az új, gépesített, higiénikus konyha 500 ember ellátását tudta biztosítani. A kerthelyiséget futórózsákkal és törpefákkal kívánták kellemesebbé tenni.

A „Kiskunság” több évtizedig nagy népszerűségnek örvendett, a menüztetés mellett nagy rendezvények (nőnapi bálak, lakodalmak) lebonyolítását is sikeresen végezte. Az étterem egykori helyiségeiben ma bank működik.

Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!