Helyi hírek 2018. február 28. 16:30

Oltalmazó kezek-díj a hála jeleként – videóval

Képgaléria
Színvonalas est keretében, február 23-án adtak át öt kórházi szakdolgozónak kitüntető díjakat a művelődési központ dísztermében. Mint ahogyan korábbi cikkünkben már írtuk, az “Oltalmazó kezek”-díjat azon szakdolgozók kapják, akik áldozatos munkájukkal beteg emberek kórházi napjait könnyítik meg. A jótékonysági est keretében megrendezett díjátadón egy egészségügyben méltán elismert kimagasló egyéniség, Semmelweis Ignác munkásságát bemutató színdarabot is előadtak, amely az eszmei értékekein túl a belépőjegyekből befolyt összeg felajánlásával a kórház alapítványát támogatta.

A művelődési központ lépcsőjén felérő vendégeket korabeli öltözetben fityulás nővérek fogadták. Forró teát és pirulákat osztogattak, s a színházterem bejárata előtt a klóros kézfertőtlenítés lehetőségét felkínálva már az előtérben ráhangolták a résztvevőket az est várható eseményére.

A megjelenteket Balla László alpolgármester köszöntötte, aki kiemelte e kevés sikerrel kecsegtető szakma fontosságát, és elhivatott képviselőinek elismerő jutalmazását, akik tőlünk nyugatra többszörös bérért dolgozhatnának.

Ennek ellenére mégis sokan vannak, akik oly sok éve kitartóan, lelkiismeretesen, elhivatottsággal végzik munkájukat. Nekik született ez a díj, s az “Egészségért Közalapítvány a Kórházért” Alapítvány által kínált lehetőséggel élve, adományozók révén, minden évben szeretnék az “Oltalmazó kezek”-díjat az arra érdemes szakdolgozóknak kiosztani.

– Ezzel példát szeretnénk állítani az adományozásra is, és inspirálni azokat, akik támogatásukkal tudnak segíteni – mondta Csősziné Juhász Ildikó telephelyvezető ápoló, hozzátéve, hogy az anyagi támogatásokon túl többen természetbeni segítséggel járultak hozzá az est lebonyolításához.

– Ez egy olyan hivatás, ahol a siker melegen simogató, megható alakban érkezik. Nálunk a sikerélmény nem abból áll, hogy megdicsérnek egy jól megírt ajánlatért, vagy megveregetik a válladat egy sikeres tárgyalás után, mert sok pénzt kerestél a cég számára, netalán hamarabb célba érsz másoknál. Itt a sikered egyedül az emberek hálás tekintetéből, szavaiból mérhető, akiken segítettél, és akik nem felejtenek el téged soha – szólt a telephelyvezető ápoló a szakdolgozókhoz.

A díjakat a kórház vezetése és az alapítvány kuratóriumának tagjai, dr. Körtvélyessy András főigazgató-helyettes, dr. Perlaki Pál, Paksi Tiborné gazdasági igazgatóhelyettes és Csősziné Juhász Ildikó adták át. A díjazottak, Csáki Róbertné, Juhász Lászlóné, Mohácsiné Nagy Erika, Szabó Nikolett és Tóthné Kovács Anikó, akik egytől egyig példaértékű elkötelezettjei a szakmának, egy Dobos Zsuzsanna keramikus által készített szobrocska kíséretében kapták meg az elismeréseket.

Az elismerő díjak átadását követően egy Semmelweis Ignác munkásságát feldolgozó színdarabot mutatott be az orgoványi Karakterek Színtársulat Szűts Tamás félegyházi szobrászművész főszereplésével, amely annak ellenére, hogy korabeli történetet dolgoz fel, talán eszünkbe juttatja, hogy az egészségügyi ellátás sokszor ma is gazdasági érdekek miatti hiányosságokból terem problémákat.

A darab Semmelweis Ignácról, az anyák megmentőjéről szól, aki már akkor is az orvoslás sarkalatos pontjával, a fertőzések elkerülésével küzdött. A főnővér spórolásából eredő feszültségek, a meg nem értett, a kutatások miatt sokszor mellőzött feleség hisztériája olyan mezsgyére állította a kor lenyűgöző orvosát, amely által Semmelweis a fertőzésben sorra elveszített anyák és az elvárt társadalmi szerep harcában sodródott.

A Gellért Imréné Etelka által írt és rendezett dráma nem az ismert életrajzi elemeket hordozza, sokkal inkább egy olyan keresztmetszetben mutatja be az anyák megmentőjét, amelyben jól kifejeződnek azok a problémák, amelyekkel Semmelweis Ignác abban a korban szembesült: az emberi hanyagsággal és meg nem értéssel.

A darab dr. Czabán Edit előadásával kiegészülve megdöbbentő tényeket tárt fel a láthatatlan kór kutatójának életéről, s halálának tisztázatlan körülményeiről.

K.G.

Fotó: Mindszenti László
 

Kövessen minket a Facebookon is!