Helyi hírek 2014. július 12. 13:36

Arcok a piacról

Képgaléria
Arcok a piacról
A „hosszú kultúra” jelentése: áprilistól december közepéig piacozás

A félegyházi piac közepén mindenkihez van egy kedves szava, és bármikor készen áll egy baráti beszélgetésre. Patyi János (60) őstermelő zöldségeket árul.

– A napokban, 7-én töltöttem a hatvanadik évemet. Feleségemmel, Máriával, és 86, illetve 92 éves szüleimmel termelünk és piacozunk. Egyetemista, de már egyszeres diplomás fiam, főiskolás lányom és keresztlányom is sokat segítenek a gazdaságban, ha csak tehetik. Az otthoni munkákban hallássérült bátyám is sokat vállal. Szüleim már 50 éve fóliáznak. Én közel 40 éve cseréltem fel a középfokú érettségim által betöltött igen komoly gyári beosztásomat a fóliás zöldségtermesztéssel. A gazdálkodást a „hosszú kultúra” jellemzi, ami azt jelenti, hogy már április elejétől jelen tudunk lenni a piacon, és ez Karácsonyig eltart.

És az „intenzív, hajtatott, fóliás termesztésből” mit vesznek észre a vásárlók?

– 3000 négyzetméternyi fólia alól viszonylag nagy mennyiségű zöldséget tudunk egyidőben kínálni, korán és megfizethető áron megjelenni. Kecskeméten is árulunk, de a félegyházi piac az elsődleges. Szabadföldön sóvirágot is termesztünk, melyet a paprika, paradicsom, uborka és más zöldségek mellett árulunk. Egy német barátom jóvoltából Németországba is szállítunk.

Milyennek tartja az itteni piacot?

– A parkolás és a reggeli kipakolás egyetlen szóval jellemezhető: káosz. Messziről kell hordani a ládákat. Visszafelé sincs közelebb, de akkorra kiürülnek. A vevők közül is sokakat elriaszt ez a parkolási mizéria, hiszen a hipermarketeknél más a helyzet, és inkább ott megveszik a külföldi zöldséget, mint itt cipekedjenek. Az 5-10 évvel ezelőttihez képest 30-40 %-kal visszaesett a forgalmunk, amiben a pénzhiány is közrejátszik.

Látom, minden harmadik potenciális vevő ideköszön. Sok a visszajáró?

– Pálmonostorán lakunk és termelünk, de Félegyháza a 2. otthonom, lakásunk is van a városban. Itt születtem, sok ismerős és barát is ideköt. A vevők pedig megismerik a minőséget, megtapasztalják az árakat, és mindig visszatérnek. Sok a törzsvásárló. „Vagyunk a vevőkért”, ezt megérzik. Megkérdezzük, hogy mekkora zacskót vagy szatyrot adjunk, és szabadon válogathatnak a vegyszermentes, nagy mennyiségben kínált zöldségekből, amit mind magunk termesztünk. A vásárlásnak fontos része a válogatás, közben még beszélgetésre is adódik alkalom.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!