Helyi hírek 2018. március 7. 07:30

Tavaszias tél után télies tavasz

Képgaléria
Tavaszias tél után télies tavasz
Hóeséssel és mínuszokkal köszöntött be a tavasz térségünkbe. Az enyhe telet követő zord időjárás az ébredező természetet is megviselte, hajtásban lévő szántóföldi növényeket, rügyfakadás előtt álló gyümölcsfákat veszélyeztetett a fagy, s még a mélynyugalmi állapotban lévő szőlőt is a tűréshatárán érte.

Váratlanul érkezett a kemény fagy a szántóföldi kultúrákra, különösképpen az enyhe telet követően, amikor már sem a kalászosok, sem pedig a repce nem volt olyan nyugalomban, mint ami ilyenkor megszokott. Bár a hótakaró nyújthatott valamekkora védelmet, de a kár mértékét csak a hideg elmúltával lehet megítélni – mondta el lapunknak Rádi András, az Őszidő Mezőgazdasági Szolgáltató Gazdaszövetkezet vezetője.

A csapadékos tél – amely a növények számára nagyon hasznos volt – nem múlt el nyom nélkül. A szántóföldeken, főleg a város keleti részén és a délebben fekvő területeken vannak belvízzel borított foltok, de azt még korai lenne megjósolni, hogy ennek lesz-e jelentős, terméshozamot befolyásoló hatása.

A gyümölcsösöket is érintette az elmúlt időszak fagyos időjárása. A csonthéjasok közül a korai virágzású fajtáknál – ahol a virágrügyben a szirom színe már látszódott – jelentős kár keletkezhetett. Ez a kajszi- és őszibarackot, fajta szerint pedig leginkább a korai virágzású, nagy szemű, nemes fajtákat sújtotta, ahol a termés emiatt meg is tizedelődhet – tudtuk meg Tarjányi Ágostontól, a Mezőgazdasági Szakképző Iskola kertészeti tanárától, aki szintén hozzátette, hogy a kár mértéke majd a fagyok elmúltával ítélhető meg pontosabban.

A csonthéjasok közül a későbbi virágzású fajták, mint a cseresznye, meggy, szilva a szemlék során nem mutattak eltérést, és az almatermésűek sem szenvedtek kárt a kemény mínuszok alatt.

A mogyoró porzós virága, amely az enyhe tél miatt idén még hamarabb, már januárban megindult, terméshiány kockázatával vészelte át a hideget.

A szőlő ilyenkor még mélynyugalmi állapotban van, és mínusz tizenöt fokig is tűri a hideget. Így bízhatunk benne, hogy a mínusz tizenhét fok körüli mért leghidegebb hőmérséklet még nem okozott kárt a tőkékben. Mivel a hajtásképződés május körül indul meg, így inkább a késői fagyok szoktak veszélyt jelenteni a növényre – nyilatkozta Selb László, a Selb Családi Pince Bt. ügyvezetője. A szakember hozzátette, hogy a hidegre érzékenyebb csemegeszőlő fajtáknál lehet esetleg számolni veszteséggel.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!