Helyi hírek 2018. március 8. 17:00

Egy igazi félegyházi lokálpatriótáról emlékeztek meg

Képgaléria
Egy igazi félegyházi lokálpatriótáról emlékeztek meg
10 éve, 2008. március 8-án hunyt el Héjjas István, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület alapítója, örökös elnökhelyettese. Az egyesület tagjai a Felsőtemetőben koszorúzással és mécsesek gyújtásával emlékeztek meg a város közéletének egyik legismertebb alakjának munkásságáról, aki még utolsó éveiben is fiatalos lendülettel szervezője volt különböző rendezvényeknek, dolgozott a városért.

Pista bácsi munkásságát Seres Antalné ismertette: – Nyugdíjas évei alatt aktív tagja volt közösségünknek. Több évtizeden keresztül foglalkozott a városban található hősi emlékművek sorsával. Kezdeményezésére épült meg a Felsőtemetőben álló II. világháborús emlékmű. Visszakapta pompáját a Hősök parkjában az I. világháborús emlékmű. Az ő kezdeményezésére minden év januárjában a Donnál elesettekre, és november 1-jén az elesett hősi halottainkra emlékezünk.

Életének meghatározó része volt az írás is. Tagja volt a Bács-Kiskun Megyei Amatőr Írók és Költők szervezetének. A 90-es években Tóth Miklós újságíró barátjával közösen megszerkesztették a városunkhoz kötődő Petőfi Sándor, Móra Ferenc, Falu Tamás, valamint a Félegyházán élő és alkotó költők verseit tartalmazó „Lovagolok fűzfasípot fújva” című verseskötetet. Később Falu Tamás még ki nem adott verseit rendezték kötetté. Munkásságát városa 2001-ben Kiskunfélegyházáért kitüntetéssel ismerte el – mondta el méltató beszédében az egyesület választmányának elnöke.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!