Kultúra 2018. március 10. 15:30

Grúziáról a Földrajzi Szabadegyetemen

Képgaléria
Grúziáról a Földrajzi Szabadegyetemen
Dr. Karancsi Zoltán tanszékvezető egyetemi docens Grúziát mutatta be az érdeklődőknek a Földrajzi Szabadegyetem sorozatának legújabb előadásán, március 8-án, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az előadó mesélt a Fekete-tenger feltöltött partvidékéről, az állandó hótakaróval borított magashegységekről, de a grúzok történelmébe és kultúrájába is bepillantást engedegtt.

A változatos felszínű és éghajlatú, még szinte érintetlen tájakkal rendelkező országról megtudtuk, hogy itt a természeti környezetet alakító folyamatok legszebb példáival találkozhat a látogató. A turisták által még csak kevéssé ismert kaukázusi ország lakói mindent megtesznek azért, hogy az ide érkező vendégek jól érezzék magukat. Épülnek az utak, fejlődnek a városok, így az ősi kultúra mellett gyakran jelennek meg a szupermodern épületek.

Szvaneti örök hóval és jéggel borított gerincei; a Kaukázus Matterhornja, a kétfejű Ushba; Mestia a híres Svan-tornyokkal, Szignagi lankás szőlészetei az isteni nedűvel egészen különleges változatosságot, s ugyanakkor egységet alkotnak. A több ezer éves múlt legendái és igaz meséi kifogyhatatlan kincseket őriznek.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 



 

Kövessen minket a Facebookon is!