Helyi hírek 2018. március 11. 15:00

A fiatalokat is mozgósítják a jubileumi libafesztiválon

Képgaléria
A fiatalokat is mozgósítják a jubileumi libafesztiválon
Kiskunfélegyházán szeptember 7-én és 8-án rendezik meg a XX. Libafesztivált. Az idei rendezvény is gazdag programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de a nagy népszerűségnek örvendő főzőverseny sem marad el. A fesztivál részleteiről március 9-én Csányi József polgármester, Lezsák Sándor, a rendezvény fővédnöke, az Országgyűlés alelnöke, dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vajda Tamás, az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója, Kis Miklós Zsolt, agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója a városházán tartott sajtótájékoztatót.

A sajtótájékoztatón Csányi József polgármester megköszönte az Integrál Zrt. vezetésének és Darabos Andreának, a művelődési központ akkori vezetőjének, hogy húsz esztendővel ezelőtt útjára indították félegyháza egyik legjelentősebb rendezvényét, a libafesztivált. Elmondta, hogy minden évben figyelemmel kísérte az eseményt, annak programjainak gyarapodását, és örömmel tapasztalta, hogy a város közössége ma már nagyon várja a rendezvényt, és egyre többen vannak az aktív közreműködők is. Fontos ez a fesztivál, hiszen a szórakoztató programok, a főzőverseny mellett a mezőgazdaságban élők, a libatenyésztők, az élelmiszeripari feldolgozók munkájáról, megbecsüléséről is szól. A város vezetése éppen ezért minden eszközzel támogatja a szervezőket, és felelősséget érez abban is, hogy a libafesztivál 20 év múlva is mozgósítsa a félegyháziakat, és vonzza városunkba a hazai és külföldi vendégeket is.

Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke arról szólt, hogy a szervezőkkel folyamatosan az esemény gazdagításáról, új lehetőségek mozgósításáról tárgyaltak. Az egyeztetések során arra az elhatározásra jutottak, hogy a fiatalok mozgósítása érdekében idén a város általános- és középiskolásainak rajzpályázatot, valamint színjátszó pályázatot hirdetnek. A fesztivállal kapcsolatos sajtótájékoztatót is ezért helyezték viszonylag korai időpontra, mert a pályázati kiírást már márciusban meg kell jelentetni, amelynek benyújtási határideje május 31-e lesz. A képzőművészeti pályázatra jelentkezők feladata az lesz, hogy – szabadon választott technikával – Fazekas Mihály Ludas Matyi című elbeszéléséhez kötődő alkotást nyújtsanak be. A színjátszók feladata is ehhez a műhöz kapcsolódik. A közösségnek egy 10 perces darabbal kell idézni az elbeszélő költemény általuk legfontosabbnak tartott gondolatait, olyan módon, hogy az utcaszínház-szerűen több napon és helyszínen is bemutatható legyen. A legjobb képzőművészeti alkotások a fesztivál ideje alatt méltó helyen kapnak kiállítási teret, a színjátszók produkciójával pedig a központi színpadon is találkozhat a közönség. A legsikeresebb alkotó és színjátszó közösség iskoláját egy-egy 200 ezer forint értékű Alpha 1 Pro robotot kap ajándékba az Integrál Zrt. és a Lakitelek Népfőiskola támogatásával.

Lezsák Sándor arról is beszámolt, hogy a fiatalok mozgósítását a következő években is folytatni szeretnék. Jövőre már pályázatot hirdetnek azoknak az iskolásoknak is, akik mobil telefonjaikkal készítenek ötletes, hangulatos rövidfilmet a libafesztiválról.

A sajtótájékoztatón megjelent Kis Miklós Zsolt, agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a magyar mezőgazdaság helyzetéről is tartott egy rövid tájékoztatót, ezen belül szólt a baromfitenyésztés és élelmiszeripar támogatásáról. Kifejtette, hogy mindkét ágazat további lehetőségekre és támogatásra számíthat. A félegyházi libafesztivált úgy értékelte, hogy ez a rendezvény fontos szerepet tölt be, a mezőgazdasági hagyományok őrzésében, a termelők munkájának elismerésében, népszerűsítésében.

– Miért is tartjuk meg ezt a fesztivált? Azért, mert ez egy komoly érték, amelynek őrzése, fejlesztése feladataink közé tartozik. Ezzel az ünneppel a térség hosszú időre visszanyúló, nagy termelési kultúrával bíró hízott liba tenyésztése és feldolgozása előtt is tisztelgünk. Termékeink a világ számos, távoli országaiba is eljutnak, és meggyőződésem szerint méltán érdemelték ki a megtisztelő Hungarikum címet – mondta el dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt elnök-vezérigazgatója.

A szórakoztató programok mellett a hagyományoknak megfelelően szakmai konferenciát is tartanak. A Kiskunfélegyházi Libafesztiválhoz kapcsolódó, a víziszárnyasok tartásához, feldolgozásához kötődő tanácskozás egyedüli az országban. Az előadók között idén is számos szakértő, döntéshozó tart tájékoztatást aktuális és hosszú távú feladatokról. Erről Vajda Tamás, az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója beszélt.

Kovács-Csonka Szilvia főszervező, a művelődési központ igazgatója a programokról számolt be. Elmondta, hogy megszervezik a főzőversenyt, lesz libaszépségverseny, bábelőadás, népzenei és néptáncbemutató, a főutcán sétálva pedig idén is a népi iparművészek kiállításával és vásárával találkozhatnak a fesztiválozók. A színpadon többek között a Quimby, a Budapest Bár, Szabó Balázs és bandája és a Cimbaliband koncertjét élvezheti a nagyérdemű.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!