Kultúra 2014. július 14. 10:40

„Jövőre veled ugyanitt”

Képgaléria
„Jövőre veled ugyanitt”
Több mint 20 esztendőt kell visszamennünk az időben, ahhoz amikor először szervezték meg egy Jakabszállási tanyán az első tájképfestő tábort. Dulity Tibor festőművész és Dr. Benkő Éva szociológus indította el az együtt alkotó, festegető, rajzolgató amatőröket, a művészet útján egy magasabb szintű kifejezésforma felé.

Az első találkozó jól sikerült. A második is. Azután a többi is s mire a homokórán leperegtek a szemek bizony több mint két évtizedet hagyott maga mögött a tábor élete. Igaz sok változással, de örök elkötelezettséggel és makacs alkotói vággyal jönnek össze évről-évre a tábor lakói, visszatérők és újak, akik hallották, hogy...

Ma már Dulity Tibor tájképfestő táborról beszélhetünk s bizony több kedves táborlakó érdeklődő támogató követte az egykori táborvezetőt az égi vászon elé. De akik maradtak, azok hűséggel szervezik évről-évre június elejére a tábort. Elsősorban Dr. Benkő Éva aztán a művészeti vezető Sáska Tibor festőművész és hát a Tóth házaspár-Tóth László és T. Selman Ilona akvarell festők, akik minden táborban jelen voltak s akik nélkül szinte elképzelni sem lehet már ezt a remek nyári közösséget. De változott a helyszín is.

Több éve már, a tőserdei Kontyvirág üdülőben ütik fel táborukat egy hétre a lelkes alkotók. Az elmúlt hétvégén értékeléssel zárult az alkotó tábor, mind a 23 résztvevő bemutatta „termését”, melyet a közösség előtt értékeltek Sáska Tibor és Molnár István festőművészek, illetve e sorok írója. Bár alapjában véve a tábor tájképfestő jellege megmaradt (domináns) ezúttal is voltak olyan témakörök, feladatok, melyek megoldásában a táborlakók elmélyedhettek. Városkép részletek, csendéletek, és a víz jelentett megoldandó feladatot kezdőknek és haladóknak.

Az értékelésnél kiderült, hogy a résztvevők bizony keményen dolgoztak és legtöbb esetben sikeres megoldásokért dicsérhették az alkotókat. Egy ilyen táborban természetesen nem kiérlelt alkotások készítése a lényeg, nem is az.

Az értékelés végén a művészeti vezető Sáska Tibor is „kitette” a maga munkáit s bizony meglepődhettünk valamennyien- nem is annyira a minőségen, mert azt eddig is tudtuk- sokkal inkább azon a 6-7 nagyobb méretű alkotáson, melyet a Mester a tanítás, a korrigálás közben alkotott. Ez csak akkor lehetséges, ha olyan légkör alakul ki, amelyben mester és tanítványai felvállalják a közös munkát, örömmel vesznek részt a feladat megoldásában.

Nem véletlenül alakult ki az a kép, hogy Sáska Tibor ezúttal nagyon együtt élt a közösséggel e rövid idő alatt kitűnő hangulat és kiváló szakmai munka emelte élménnyé a résztvevők számára az itt töltött időt.

A táborban részvevők névsora, akik bizony megint az ország távolabbi vidékeiről jöttek:

Virágh László, Tóth Mihályné, Háziné Szikora Éva, Dr. Szauter Hilda, Szép Ilona, Tóthé Szabó Magdolna, Bálint Ágnes, Csizmadia Krisztina, Nacsáné Kovács Mária, T. Selman Ilona, Tóth László, Kreisz Erzsébet, Détári Gabriella, Stifánné Alexi Mária, Egri Ottilia, Lázárné Puskás Katalin, Brindza László, Brindza Zoltán, Bors Ildikó, Bajor Imre, Vassné J. Zsóka, T. Fogarasi Margit és Sáska Tibor művészeti vezető.

Nem véletlenül él továbbra is a jól ismert szlogen Jövőre veled ugyanitt. Köszönet valamennyi támogatónak, segítőnek, szponzornak, akik biztosították a gondtalan alkotói napokat az idei Dulity Tibor tájképfestő alkotótábornak.
 

Rosta Ferenc

Kövessen minket a Facebookon is!