Hirdets
Helyi hírek 2018. március 12. 13:00

A mezgések idén is dobogós helyeket szereztek a húsipari termékgyártók országos versenyén

Képgaléria
A mezgések idén is dobogós helyeket szereztek a húsipari termékgyártók országos versenyén
A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium két diákja is nagyon jól szerepelt a versenyen. Idén a Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyének március 7-e és 9-e között az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium adott otthont. A félegyházi diákok komoly szakmai felkészültséggel érkeztek a megmérettetésre, amelynek meg is volt az eredménye. Az ország huszonnégy legjobb húsipari termékgyártó tanulói közül Iancio Szilárd 1. helyezettként (94%-os összesített eredménnyel), Máté Zoltán pedig 3. helyezettként (92%-os összesített eredménnyel) állhatott fel a dobogóra, ami azt is jelentette számukra, hogy mindketten jeles szakmai bizonyítványt szereztek.

A diákok felkészítői Dénes Zoltán szakoktató, Patyiné Gyóni Márta tanárnő, dr. Faragóné Tóth Melinda tanárnő, Kiss-Feketéné Bodor Barbara tanárnő és Kissné Kovács Edit tanárnő voltak.

A tanulóknak az első versenynapon az elméleti részben, 60 perc alatt szakmai számításokat kellett végezni, majd ezt követte a szóbeli felet, ahol a szarvasmarha húsrészeit és annak konyhatechnikai felosztását kellett ismertetniük a tanulóknak tizenkét percben.

A második napon a gyakorlati verseny helyszínét a dabasi D-meat Kft. biztosította, ahol a versenyzők a sertés bontását, zsigerelését, hasítását, a háj eltávolítását és a kabátszalonna megmunkálását végezték el. Ezt követte egy bőrös félsertés csontozása és formázása, valamint egy marhalapocka csontozása. 

A tanulóknak megadott receptúra szerint kellett lecsókolbászt készíteniük, miközben ismertették a termék elkészítéséhez szükséges anyagok, gépek, berendezések paramétereit, működését.

A diákoknak nagy segítséget jelentett eredményük elérésében az is, hogy vizsgatapasztalatot szerezhettek a Kiskunfélegyházán, Szegeden és a Baján megrendezett regionális versenyeken. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!