Kultúra 2018. március 18. 11:30

Titkok a levéltárból - A Mackó büféről

Titkok a levéltárból - A Mackó büféről
Az 1950-es évek közepén Budapesten nagy népszerűségre tett szert a Mézes Mackó nevű büfé, amely – hiánypótló jelleggel – elsősorban hidegkonyhai és cukrászati készítményeket forgalmazott. A vendéglátóipari egységből később egész hálózat lett, így nyílhatott meg 1960 decemberében Kiskunfélegyházán is a hasonló profilú és nevű Mackó bisztró.

Már 1958-ban arról cikkezett a helyi újság, hogy nagyon hiányzik a városból egy negyedosztályú, olcsó étkezde, ahol ülve, vagy állva, a nap bármely szakában meleg és húsos ételeket fogyaszthatnak az ide betérők. Az igények kielégítésére, miután a volt Korona Szálló épületének földszintjén megnyílt a Kiskunság Étterem, annak közvetlen szomszédságában, a Petőfi tér 4. sz. alatt, helyet kapott a megye első önkiszolgáló büféje is. A Mackó a berendezéssel és az átépítéssel együtt közel fél millió forintba került, az üzemeltető Vendéglátóipari Vállalat 160-180 ezer forintos havi bevétellel számolt.

A büfében hideg készételek, frissensültek, virsli, sültkolbász, különféle saláták és cukrászsütemények mellett reggeli italokat (tejet és teát), turmixokat, palackozott söröket és borokat, üdítőket, feketekávét is árusítottak. A kínálatot kiegészítette a látványkonyhai rész, ahol az ételeket a vendégek előtt készítették el, pl. a flekken két perc alatt megsült az infrasütőn. Az újdonságként bevezetett könnyű, franciás ételek iránt azonban eleinte nem volt túl nagy a kereslet.

A város lakossága örömmel üdvözölte a különleges, neonfényes, a maga korában kifejezetten modern berendezésű büfét, amely hozzájárult az ittlakók kényelmes, gyorsabb és jobb ellátásához.

A Mackó büfé mind formájában, mind egyéb külsőségeiben felvette a versenyt a fővárosi hasonló jellegű kiszolgálóegységekkel, még a kecskemétiek is irigykedve beszéltek róla. A Mackó büfé később inkább cukrászda jellegű vendéglátóipari egységgé vált, az utcára nyíló kiszolgálóablaknál kapható csavart lágyfagylaltja nagy népszerűségnek örvendett. 

A képen a Mackó büfé 1974. augusztusi, a Kiskun Napok rendezvényeire készített kínálata látható.

Ónodi Márta




 

Kövessen minket a Facebookon is!