Helyi hírek 2014. július 16. 08:30

Nem lesz fizetős a magyar egészségügy

Nem lesz fizetős a magyar egészségügy
Nem lesz fizetős egészségügy - jelentette ki Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a Népszabadságnak.

A lapban megjelent interjúban ezt a rezidensszövetség azon javaslatára reagálva mondta az államtitkár, amely a hálapénz felszámolására bevezetné a fizetős orvosválasztást. Az államtitkár kijelentette: egyelőre még nem dőlt el, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen rendszernek.

"Vélhetően a betegek fogják eldönteni, hogy elinduljon vagy sem az orvosválasztás díjazása. Egyelőre erről nincs szó" - mondta. Közölte azt is, hogy a héten találkozik a kórházszövetség vezetőivel, ahol az orvosválasztás kérdése is napirenden lesz. Megjegyezte, hogy a kezelőorvos megválasztására most is van mód, a hatályos jogszabályokban pedig benne van, hogy ha valaki a területi kórház helyett máshol kezelteti magát, akkor elméletileg fizetnie kellene ezért.

Az államtitkár hangsúlyozta, az egészségügy akkor kérhet megalapozottan többletforrásokat, ha bizonyítani tudja a jelenleg rendelkezésre álló források átlátható, hatékony felhasználását. Utalt arra, hogy független közgazdászok szerint 80-100 milliárd forintra tehető az egészségügyben "a nem jól felhasznált" összeg.

Kövessen minket a Facebookon is!