Helyi hírek 2018. március 19. 14:30

Sporttal a tavaszi fáradtság ellen!

Sporttal a tavaszi fáradtság ellen!
A legtöbb ember tavasz kezdetén átéli a tavaszi fáradtságnak nevezett jelenséget, aminek tünetei legtöbb esetben az ok nélküli fáradtság, fáradékonyság, aluszékonyság, fejfájás, ingerlékenység. Jó, ha tudjuk, a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem szervezetünk normális reakciója a beköszönő tavaszra. Ám, hogy a tünetek minél kevésbé viseljenek meg minket, sokat tehetünk, például sporttal!

A tavaszi fáradtság okai és tünetei

A hosszú tél után a legtöbben alig várjuk, hogy beköszöntsön a tavasz, és vele együtt a jó idő, és már előre tervezzük, mennyi mindent fogunk a szabadban megvalósítani, ám amikor végre-végre elmúlik a tél, a legtöbben azt érezzük, alig van erőnk, elnehezednek a végtagjaink, álmosak és fáradtak vagyunk. Nos, ez a jelenség a tavaszi fáradtság, amelynek tünetei a fáradékonyságon és aluszékonyságon túl a fejfájás, a rossz közérzet, a szédülés és az ingerlékenység is lehetnek a velejárói.

A tüneteket egy nagyon egyszerű jelenség okozza, szervezetünk ilyenkor áll át a téli „üzemmódjáról” a tavaszira. Ez némileg nagyobb energiát igényel, mint a „normális” üzemmód, ezért éljük fel még a maradék energiakészletünket is ilyenkor. A hormonok több fényhez való alkalmazkodása egy fárasztó folyamaton keresztül megy végbe, ám nem csak ez az egyetlen oka a tavaszi fáradtságnak. Télen ugyanis kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, helyette sokkal több zsírban és kalóriában gazdag ételeket. A tél végére emiatt kimerülnek a vitamin- és ásványi anyag-készleteink, aminek következtében szintén csökken az energiaszintünk, fáradtabbak és kimerültebbek leszünk.


Kerüld el a tavaszi fáradtságot!

Szerencsére a tavaszi fáradtság tünetei jórészt elkerülhetőek, megelőzhetők! Ehhez csupán életmódváltás szükséges, vagyis mozgással, sporttal a tavaszi fáradtság leküzdhető! Az, hogy milyen sportot választunk, rajtunk és az egyéniségünkön múlik, de általánosságban elmondható, hogy a leggyakrabban űzött sportok – mint amilyen a futás, kerékpározás, úszás – a tavaszi fáradtság ellen is hatékonyak.

A rendszeres mozgás (és itt a hangsúly a rendszerességen van) erősíti a testünket: jótékony hatással van a keringési- és érrendszerünkre, izmaink, ízületeink állapotára, csontjainkra, légzőrendszerünkre, és immunrendszerünket is erősíti, főleg, ha a testmozgást a szabadban, friss levegőn végezzük. A sport során olyan hormonok termelődnek, melyek jó közérzetet, boldogságot okoznak, így enyhítik a depresszió tüneteit.

A sport mellett nem árt, ha az étkezésünkre is odafigyelünk tél végén: szakemberek azt javasolják, hogy együnk ilyenkor többször, kis adagokat, hiszen így folyamatos lesz szervezetünk energiaellátása. Együnk változatosan, mert így biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges nyomelemeket, vitaminokat és ásványi sókat. A változatos étrend részeként együnk sokszor tejet és tejtermékeket, sok zöldséget és gyümölcsöt, és ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről sem. Télen és tavasszal, mivel nem vagyunk annyira szomjasak, mint nyáron hajlamosak vagyunk erről elfeledkezni.

És végül ne feledjük: pozitív hozzáállással, a stressz és a feszültségek minimálisra szorításával, emberi kapcsolatainkból eredő feltöltődéssel, kikapcsolódással, némileg több pihenéssel is sokat segíthetünk azon, hogy könnyebben átálljon szervezetünk téliről tavaszi üzemmódra.

A témában több cikket is olvashat az EgészségMagazin.com oldalon!


 

Kövessen minket a Facebookon is!