Kultúra 2018. március 21. 13:30

Könyvtársarok - Húsvét

Könyvtársarok - Húsvét
Karácsony, húsvét, pünkösd – a keresztény világ legnagyobb ünnepei. A hétvégén a húsvétot megelőző negyven napos böjt utolsó hete, a nagyhét kezdődik el. Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulására, nagypénteken keresztre feszítésére, vasárnap pedig feltámadására emlékezünk.

Mindannyian készülünk erre az ünnepre: kicsinosítjuk lakásunkat, összeállítjuk vendégváró menünket és igyekszünk a lelkünkben is rendet teremteni. Az ünnepre való ráhangolódást segíti a Nemzeti Könyvtár sorozatban megjelent húsvéti olvasókönyv kézbevétele is, amelyben szentírási szövegeket, imádságokat, katolikus papok, protestáns lelkészek elmélkedéseit, népi énekeket, költők fohászait, írók elbeszéléseit, hívő emberek gondolatait és töprengéseit találjuk.

Húsvéthétfő a magyar népéletben a locsolkodás és a hímes tojás ajándékozás napja. Mosonyi Éva Ünnepi tojások című füzetéből kiderül, hogy már az avarkori sírokban is találtak karcolt díszítésű tojáshéjtöredékeket. A könyv a viasszal-írókával készülő tojásírás fortélyait, mintákat, ábrákat, ötleteket és tanácsokat mutat be. Megtudhatjuk, hogy a tojás héját nem csak a boltokban kapható festékekkel, hanem hagymahéjjal, dióburokkal és bodzabogyóval is megszínezhetjük.



Ha a hosszú hétvégén könnyed kikapcsolódásra vágyunk, érdemes megnézni a már klasszikusnak számító, a napfényes Cote’d Azure-ön játszódó Kellemes húsvéti ünnepeket! című francia vígjátékot a sármos Jean-Paul Belmondo és a mindössze 17 éves Sophie Marceau főszereplésével.






 

Kövessen minket a Facebookon is!