Kultúra 2018. március 22. 15:30

Mongol diákok a Lakitelek Népfőiskolán

Mongol diákok a Lakitelek Népfőiskolán
Magyarországon tanuló mongol diákok látogattak el a Lakitelek Népfőiskolára március 13-án. Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a rokontudatú népek találkozói rendkívül fontosak, elengedhetetlen, hogy megismerjük egymás kultúráját, értékeit, szokásait. A rendezvény nyitónapján országismertető előadásokkal konferencia kezdődött.

Olajos István iskolaigazgató a magyar történelem fontosabb eseményeit ismertette előadásában. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora a magyarság csúcsteljesítményeit, a hungarikumokat mutatta be. Obrusánszky Borbála, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kelet-Európa és Közép-Ázsia Főosztálya képviseletében köszöntötte a diákokat. Batbayar Zeneemyadar, Mongólia nagykövete a mongol értékekről, „mongolikumokról” tartott előadást.

Varga Zoltán, a Magyar Turán Alapítvány alapítója a Bugacon kétévente megrendezendő kerülő Kurultajról beszélt a hallgatóságnak. Ezt követően Buda Ádám lantművész tartott bemutatót magyar népi hangszerekkel, Barcza Bálint Somló-hegyi szőlősgazda a magyar borokról beszélt tartott rövid ismertetőt és borkóstolót, a nap zárásaként pedig a Kösöntyű néptáncegyüttes mutatott be hagyományos, népi táncokat.

Március 14-én, szerdán kiránduláson vettek részt a fiatalok, megismerték Lakiteleket, a Holt-Tiszát és a környék élővilágát. Ezt követően Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója beszélt Magyarország természeti kincseiről és őshonos állatairól.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!