Helyi hírek 2018. március 26. 07:30

Ámbrafák és platánok lesznek a megújuló templomkertben

Ámbrafák és platánok lesznek a megújuló templomkertben
A város főtere, vagyis a Béke térből, Petőfi-térből, valamint a Fekete Pál utcából (korábbi Gorkij utca) álló téregyüttes (továbbiakban főtér) mai arcának kialakulása az 1980-as évek elejére tehető.

Az akkori átalakítás óta gyakorlatilag napjainkig változatlan formában használják a főteret a város lakói, s mivel érdemi felújítás azóta nem volt, mostanra meglehetősen elöregedett. Ennek nyomai sajnos a burkolatok és a növényállomány állapotában, valamint a napjainkra meghaladottá vált funkciókiosztásban is visszaköszön. A Zöld város projekt ezen az állapoton kíván változtatni – foglalja össze a megvalósítás előtt álló fejlesztés egyik központi elemét Nemcsok Márton projektfelelős, a tervezést végző Pagony Táj- és Kertépítész Iroda tájépítésze.

Tőle tudjuk, hogy a főtér életében több nagyobb változás is várható a Zöld város projektnek köszönhetően. Gyakorlatilag a teljes téregyüttes valamennyi burkolt-, és zöldfelülete megújul. Szökőkutak, pihenőteraszok és dekoratív növénykiültetések kapnak helyet, de a nagyobb léptékű felújítás lehetőséget teremt a különböző rendezvények és egyéb események helyszíneinek újraértelmezésére is. A legszembetűnőbb változás minden bizonnyal a Sarlós Boldogasszony templom környékén lesz.

A templom és a Constantinum közötti út burkolatát a térrel megegyező szintbe emelik, s ezzel egy egységes piacos-rendezvényes teret teremt a két épület között. A téren átmenő autós forgalom erősen csökkeni fog, mivel az Oskola utca és a Pázmány utca közötti szakasz az utóbbi felé egyirányúvá válik. A heti többszöri piac így az Oskola utca-Petőfi utca közötti területre kerül át.

A város egyik jelképének számító Ótemplom is új környezetet kap. A templomkert egy barokkos stílusú parkká épül át úgy, hogy a kert értékes faállománya nagyrészt megmarad. A környék idősebb fái közül sajnos nem lehet megmenteni a meglehetősen leromlott állapotú japánakácokat, és a templom oldalával párhuzamosan futó vadkörte sorra is kivágás, illetve átültetés vár.

A „barokkosodó” templomkert azonban új, nagyméretű fákat is kap majd. A templom előtti japánakácok helyére a beültetéskor 10-12 méteres, vázaformára nevelt ámbrafák érkeznek, míg a vadkörték helyén egy, a középkori katedrálisok hangulatát idéző platánkerengőt ültetnek 6-9 méter magas, gyertyatartó formájúra nevelt platánokból.

Jelentős változást hoz, hogy a Halászcsárda előtt haladó járda megszűnik és a helyére vendéglátásra és pihenésre alkalmas fateraszok épülnek, míg a tér közepén egy nyüzsgőbb terület keletkezik. A főtéren a projekt keretében négy új vízjáték is létesül, változatos látványvilágot teremtve.

 

Kövessen minket a Facebookon is!