Helyi hírek 2018. március 27. 11:30

Arcok a piacról - Orbán Károly méhész

Arcok a piacról - Orbán Károly méhész
Négy éve színesítik a félegyházi piac kínálatát Orbán Károly félegyházi méhész termékei. 100 méhcsalád öt fajta mézét kínálja. Van nála akác, hárs, repce, vegyes virág és selyemfű.

Az Orbán-család növénytermesztéssel kezdte a mezőgazdasági munkát, amit nagynénje sugallatára váltott fel a méhészkedés. Mint azt a családfő elmondta, a növényi nektárt, vagy más, növényi nedveket szívó rovarok által kiválasztott természetes édes anyagot 30 kilométeres körzetből, vándorlással gyűjtik be a szorgos méhek, amit saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek.

Tőle tudjuk azt is, hogy a méz rendkívül értékes élelmiszer, rengeteg pozitív tulajdonsággal. Híres például jótékony bakteriális hatásáról és erős immunrendszervédő képességéről, hiszen tele van az emberi szervezet számára létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például a kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin. 80 százalékban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, amelyek egyszerű cukrok, így igen hamar felszívódnak, könnyen emészthetőek, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet. A szervezet számára kedvezőbb, mint a cukor, de azért az adagolással csínján kell bánni, mert ez is hizlal.

Kevesen tudják, de például a cukorbetegek számára is kedvezőbb, ha rosszullét esetén cukros víz helyett mézet tesz a szájpadlására, ugyanis még onnan is felszívódik.


V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!