Helyi hírek 2018. március 28. 18:00

Az internetes zaklatások hálójában

Képgaléria
Az internetes zaklatások hálójában
Az internet – vitathatatlan előnyei mellett – létezése óta számos bűncselekmény melegágya. Az információk ugyan csak egy kattintásnyira vannak tőlünk, s a minket körülvevő eszközök segítségével folyamatosan online lehetünk, de a közösségi oldalakon kínált virtuális világ számos veszély forrása lehet, amelynek sok esetben védtelen és hiszékeny gyermekeink válnak célpontjaivá. Ezekre a veszélyekre fókuszál a “Szabadítsátok ki Gordont” címet viselő, az internet veszélyeit feldolgozó szabadulós játék, amelyben már több általános iskola tanulója is részt vett Félegyházán, s melynek segítségével az internetes bántalmazásból eredő tragédiák is megelőzhetővé válnak.

Az online tér sajátos felület a különböző bántalmazások és csalások tekintetében: az internet látszólagos személytelensége mögé bújva sokan úgy gondolják, büntetlenül lehet másokat bántalmazni. A cyberbullying szempontjából legveszélyeztetettebb korosztály részére, a felső tagozatos fiataloknak készült a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával az a program, amely játékos formában mutatja be az interneten jellemzően a korcsoportra leselkedő veszélyeket, melyek által a gyerekek áldozatokká, de sokszor tudatlan elkövetőivé is válhatnak bűncselekményeknek.

Bács–Kiskun megyében elsőként Kiskunfélegyházán, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság “Szabadítsátok ki Gordont” interaktív bűnmegelőzési foglalkozásának keretében a gyerekek csapatmunkában saját maguk jönnek rá az internet veszélyeire. A foglalkozásokat dr. Horváth-Rekedt Gréta címzetes rendőrfőhadnagy vezeti, akinek munkáját közösségi szolgálatos fiatalok és GYIÖK tagok is segítik, úgymint Kiss Anna és Almási Emerencia a Constantinum Intézményből, Szvarczynski Gréta a Móra Ferenc Gimnáziumból, Tóth Violetta a Közgazdasági Szakközépiskolából, Nagy Bálint a Mezőgazdasági Szakképző Iskolából és Barna Pap Adrián a Szent Benedek Gimnáziumból.

A játék középpontjában egy képzeletbeli gyermek van, aki a kiközösítés és az internetes zaklatások miatt a szorongások és depresszió börtönébe került. Az elkeseredett, már az öngyilkosság gondolatával foglalkozó gyermeket a bilincsbe zárt Gordon maci testesíti meg, akinek szabadulása az iskolások jó feladat teljesítésének függvénye.

A gyerekek csoportokban dolgozva, az internet veszélyeivel kapcsolatos feladatok megoldásával jutnak hozzá a számzáras dobozok nyitó kódjához, amelyek végül eljuttatják a játékosokat a mackó bilincsének kulcsához. Közben a büntető törvénykönyv paragrafusai között kutatva a becsületsértés, testi sértés fogalmainak megismerésén át rájönnek, hogy az ártatlannak tűnő megjegyzésekkel nem csak társaikat, hanem a törvényt is sérthetik, és hogyan válhatnak ők maguk is elkövetővé, nem csupán áldozatokká.

– A másfél órás foglalkozás során gyakran előkerülnek saját élmények is, miközben a gyerekek megtapasztalják azt, hogy milyen áldozattá, vagy milyen elkövetővé válni, hogy a későbbiekben tudjanak dönteni, hol a határ a csínytevés és a bántalmazás között – összegezte dr. Horváth-Rekedt Gréta címzetes rendőrfőhadnagy, programvezető. Ők, a hatodikos-hetedikes korosztály az, akik még kevésbé tudják, hogy az internetre kiposztolt vélemények fék nélkül terjednek, és ennek nagyon komoly következményei lehetnek – tette hozzá.

– Nap, mint nap érkeznek hozzánk az iskolák részéről megkeresések, az osztályokban előforduló bántó és kirekesztő cselekményekkel kapcsolatban. Ezekre a jelzésekre igyekszünk hatékony megoldásokat keresni, miközben szorgalmazzuk, hogy a gyerekek ilyen, és hasonló foglalkozásokon tudjanak részt venni, hiszen egy frontális módon megtartott bűnmegelőzési órán elsajátított tananyag nem marad meg úgy a fiatalokban, mint egy élményalapú, játékos formában elsajátított tudásanyag.

A programot igyekeznek minél szélesebb körben eljuttani a város, és a környező települések általános iskoláiba, bízva abban, hogy az elindított témát a szülők és tanárok is tovább görgetik, s odafigyeléssel megakadályozhatók a bántalmazásokból eredő lelki sérülések és tragédiák.

K. G.
Fotó: Kiss Gabriella

Kövessen minket a Facebookon is!