Helyi hírek 2018. április 5. 11:30

Az LMP szerint az egészségügynek prioritást kellene élveznie

Képgaléria
Az LMP szerint az egészségügynek prioritást kellene élveznie
Fenntartható, igazságos és emberközpontú egészségügyet szeretnénk megvalósítani. Mondta Ábrahám Júlia az LMP országos elnökségének tagja, egészségügyi szakpolitikus azon a sajtótájékoztatón, amelyet Kis-Szeniczey Kálmánnal, a körzet országgyűlési képviselőjelöltjével közösen tartottak Kiskunfélegyházán április 3-án. Kis-Szeniczey Kálmán a térségben megvalósítandó egészségügyi feladatokról szólt a sajtótájékoztatón.

A Lehet Más a Politika szerint korszakváltásra van szükség az egészségügyben – kezdte mondandóját Ábrahám Júlia. Abba kellene hagyni a „megúszás politikát”, ami az elmúlt évtizedekben jellemző volt. A kormányok annyit költöttek csak az egészségügyre, és csak annyi figyelmet fordítottak rá, amennyi az életben maradáshoz feltétlenül szükséges volt. Láthatjuk ennek eredményét, hiszen Magyarország vezeti a rákhalálozási statisztikát, az Európai Unióban a magyar emberek fizetnek a legtöbbet saját gyógyulásukért. Ha ma egy beteg kórházba kerül, kétszer annyi esélye van meghalni egy kórházi fertőzésben, mint az Orbán-kormány regnálásának elején.

A korszakváltás az, ami a mi programunkról szól. Ez elsősorban egy szemléletváltást jelent, ami azt tűzi ki célul, hogy az egészségügy valóban prioritást nyerjen. Pártunk ezt a kérdést nem csak szakpolitikaként kezeli, hanem a gazdaságpolitikától kezdve az oktatáson át, egészen az élelmiszerbiztonságig, minden területen nagyon fontos szerepet kap az egészségvédelem. Visszaállítjuk az egészségügyi minisztérium önállóságát, illetve bevezetjük az egészség ombudsman intézményét. Ennek az lenne a feladata, hogy az embereknek az egészséghez való jogát segítsen érvényre juttatni, különböző kormányzati intézkedések és jogszabályok kontrollján keresztül.

Ha három szóval kellene jellemezni az LMP egészségügyi programját, azt így lehetne megfogalmazni: fenntartható, igazságos, és emberközpontú egészségügyet akarunk. Fenntartható azért, mert a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ebből adódóan előre gondolkodva csökkenti a jövő terheit. Valós költségein fogjuk finanszírozni az egyes ellátásokat, ennek következtében a rendszer nem kényszerül csalásra, és nem halmoz fel folyamatosan adósságokat. Az igazságosság pedig azt jelenti, hogy az ország bármely pontján élőknek egyenlő esélyt kínál az egészséges életre, a minőségi ellátásra. Az emberközpontúság pedig azt jelenti, hogy csökkenteni kell a betegek kiszolgáltatottságát, mert ez ma elképesztő méreteket ölt.

Mindenek előtt gyors béremelésre is szükség van, ugyanis semmi nem indokolja azt, hogy a magyar orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak a bére jelentősen elmarad még a Közép-Európai átlagtól is. Azonnali 50 százalékos béremelésre van szükség. Ezt követően pedig az országos átlag bérnövekedést kicsit meghaladó mértékben kell emelni az egészségügyiek fizetését. Az egészségügynek nem csodákra, hanem tisztességes politikusokra van szükség - zárta gondolatait, az egészségügyi szakpolitikus.

Kis-Szeniczey Kálmán képviselőjelölt a térséggel kapcsolatos kérdésekről elmondta: Kiskunfélegyháza és a környék lakosságának nagy bánata volta helyi kórház leépítése az elmúlt tíz évben, aminek következtében az aktív és fekvőbeteg ellátás komoly csapást szenvedett. Ennek a részbeni helyreállítása szerencsére már megkezdődött. Ezért minden elismerés megilleti a városvezetést. Ugyanakkor komoly problémának tartjuk, hogy a kiskunfélegyházi kórház, amely egy teljes profilú betegellátással rendelkezett, most gyakorlatilag az összevont megyei kórház egy tagintézménye csupán. Sajnos kórházunkban is problémát okoz az orvos- és nővérhiány, valamint a bérfeszültségek. Ezek rendezése lesz a következő évek feladata.

Félegyházán kapcsolódik az egészségügyhöz egy másik terület, a gyógy- és wellness turizmus ügye. Ennek térségünkben komoly lehetőségei és erőforrásai lennének. Komoly hiánynak tartom, hogy Lakitelek mellett városunkban nem indult el egy nemzetgazdasági szempontból is fontos, kiemelt beruházás. Adottságai okán Félegyháza is megérdemelte volna a hasonló lehetőséget.

A város tervezi a régi SZTK épületének felújítását, amely a tervek szerint a jövőben ismét az egészségügyi ellátást szolgálhatja. Véleményem szerint ezt a törekvést – pártállástól függetlenül – mindenkinek támogatni kell – tette hozzá Kis-Szeniczey Kálmán.

FIZETETT POLITIKAI HIRDETÉS

 

Kövessen minket a Facebookon is!