Gazdaság 2018. április 10. 13:30 Forrás: agrotrend.hu - bama.hu

Nem kezdte ki a tél a szőlőt

Nem kezdte ki a tél a szőlőt
A metszési munkák hamarosan befejeződnek, a borversenyek pedig épp most kezdődnek a villányi borvidéken. Jó okuk van a bizakodásra a szőlősgazdáknak.

Fotó: illusztrávió - blog.holdvolgy.com

A viszonylag enyhe téli időjárás és a jelenleg is tapasztalható tavaszi meleg is jót tett a szőlőtőkéknek a villányi borvidék lankáin. A metszési munkálatok már a végéhez közelednek – írja a Baranya megyei hírportál.

A felesleges hajtások eltávolítására minden évben különös gondot fordítanak a borvidék szőlősgazdái. Ezek a szőlőmetszéshez használatos ollók általában télen sem pihennek: a szakszerű munkálatokkal általában március végére, április elejére végeznek a gazdálkodók. 

– A szőlőnek egyáltalán nem ártott a késői hideg sem, sőt, kifejezetten örültünk egy kis igazi, téli időjárásnak – mondta Nagy Gergely, a 2500 hektáros szőlőtermő terület hegyközségi tanácsának titkára.
– Csak néhány ültetvény sínylette meg a mínuszokat, de ezek olyanok, amelyek fagyzugos területen vannak vagy nem rendelkeztek megfelelő kondícióval, esetleg már öreg szőlőtőkékről van szó: mondhatni ez a természetes szelekció.

A tavalyi év növényvédelmi szempontból is elsőosztályúnak bizonyult, ezért a szőlősgazdák okkal bizakodók azzal kapcsolatban, hogy idén is ehhez hasonló hatékonysággal tudják megvédeni a szőlőt. Ez természetesen nagyban függ attól, hogyan alakul még a folytatásban a tavaszi időjárás.

– Látva az eredményeket hisszük, hogy ez is egy abszolút jó év lesz. Elkezdődtek a borversenyek, és mind a fogyasztói visszajelzések, mind a szakértő zsűri véleménye szerint a tavalyi egy igen jó évjárat lett – tette hozzá Nagy Gergely.


Zamatos borok készülhettek tavaly

A határon túli együttműködést erősítette a horvátországi Klostar Podravskiban megrendezett borverseny, amelyen a Villányi borvidéket nyolc villányi pincészet képviselte. Összesen tizenegy aranyat hozott el: Günzer Zoltán Pincészete, a Mokos Pincészet, a Vylyan Pincészet, Ősi Gábor Pincészete, valamint a Szemes Pince.

Nagy Gergely szerint már a szüreteléskor és az erjesztés kezdetekor látszott, hogy valamennyi tavaly készült bor szép savszerkezettel bír, ami abszolút feltétele egy jó minőségű és nyertes nedűnek. Ehhez kapcsolódik egy magas beltartalmi érték és a szőlő cukorfoka. Így készültek szép, zamatos borok a tavalyi évben, melyeket a belföldi és külföldi szakma is elismer.


Kezdődnek a borvidéki rendezvények

A borhoz kapcsolódó rendezvények hagyománya méltán népszerű a villányi borvidéken. A programokon a nemes nedűk mellett fontos szerephez jut a gasztronómia, a kultúra, a hagyományőrzés és a szórakozás is.
A villányi borversenyt idén április 18-án tartják, a Szent György-napi borversenyre április 24-ig várják a nevezéseket, amely eredményeit három nap múlva, április 27-én tudhatjuk meg. Idén sem marad el a BorZsongás: ezúttal április 28-30. között zsongó borudvarok várják a látogatókat a borvidék különböző pincészeteinél zenével, irodalommal, filmekkel, gasztronómiával, gyermekfoglalkozásokkal, tánccal és majálissal. Az első „Ha péntek, akkor Villány” könnyűzenei borozást május 18-án tartják.

 

Kövessen minket a Facebookon is!