Helyi hírek 2018. április 10. 11:30

Fogyasztóvédelmi tábort nyertek a közgések

Képgaléria
Fogyasztóvédelmi tábort nyertek a közgések
Iskolánk életében hagyomány, hogy minden év tavaszán Közgazdász Vetélkedőt rendezünk. Idén, a március 27-én megrendezett vetélkedő témája a fogyasztóvédelem lett. A közgazdász munkaközösség minden tanára részt vett a feladatok kitalálásában és az esemény megvalósításában.

Azért, hogy minden évfolyam és szakma kellően felkészült legyen fogyasztóvédelemi témában a versenyre, a FEOSZ (Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége) által kibocsátott szakmai háttéranyag és a FEOSZ honlapján megjelent segédanyagok felhasználásával fogyasztóvédelmi oktatást tartottak iskolánk tanárai az osztályfőnöki és a szakmai órákon. Az ott elhangzottak jó alapot biztosítottak diákjainknak a vetélkedőn való sikeres szerepléshez.

A vetélkedő előtt két héttel többféle előfeladatot találtunk ki, amelyek segítették a diákok ráhangolódását a március végi vetélkedőre. Első előfeladatként a tanulóknak hibás, illetve „pocsék” árukat kellett gyűjteniük. (Később, a versenyen ezek a termékek még szerepet játszottak.) A második előfeladatként a diákok az iskolát népszerűsítő rádióreklámot készítettek. A harmadik egy rajzpályázat volt: a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos A3-as méretű rajzokat, plakátokat alkottak.

A március 27-ei vetélkedőn teljesen megtelt a tornatermünk. Minden osztály három főt delegált a vetélkedőre, a többi tanuló a háttérfeladatok megoldásában tüsténkedett, vagy hangos szurkolással és tapssal buzdította a versenyzőket.

Az osztályok a verseny során is kaptak háttérfeladatokat, amelyek megoldására külön termekbe mehettek. Az egyik háttércsapatnak rímes verset kellett faragniuk a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szavak segítségével. Olyan szavakat kellett felhasználniuk, mint a bolti vásárlás, jótállás, THM, minőség, termékbemutató, békéltető testület, típushiba, elállási jog, online rendelés, webáruház, vásárlók könyve, minőség megőrzési idő, vételár-leszállítás.

A másik háttércsapatnak pedig nyakába kellett vennie a várost, hogy különböző prospektusokat, szóróanyagokat gyűjtsön a közeli bankoktól, üzletekből. Amíg az osztályok egyik fele a háttérfeladatokkal volt elfoglalva, addig a tornateremben maradt háromfős csapatok és a szurkolótáborok sem unatkoztak.

Feladataik a következők voltak: A pocsék áruk közül a diákok csukott szemmel választottak egyet, és a kiválasztott terméket meg kellett próbálni eladniuk a zsűrinek. Az ócska, semmire sem való áruk értékesítése a fogyasztók megtévesztését szimbolizálta hatalmas kacagások közepette.

A tanulók elméleti, szakmai tudását mérte a fogyasztóvédelmi totó kitöltése is. A totó kérdéseinek összeállításában a FEOSZ által részünkre kibocsátott szakmai háttéranyag nyújtott nagy segítséget.

Szorosan kapcsolódott a témánkhoz az a feladat, amelynek során fogyasztóvédelmi szituációkat olvashattak diákjaink. Találniuk kellett legalább tíz hibát a fogyasztókról szóló történetekben. Például vásárlási-eladási folyamatban hogyan lehet félrevezetni őket, mire való a Vásárlók könyve, mi a THM, jótállás, békéltető testület stb.

Elméleti tudnivalókat boncolgatott a „Fogyasztóvédelmi kisfilmek elemzése” játék is. A kivetített szituációk a banki kölcsönöktől kezdve a fogyasztók megtévesztésén át a Vásárlók könyvéig számtalan formában megjelenítették a téma sokszínűségét.

Nagyon népszerű volt a hazai és nemzetközi logók, majd reklámzene felismerését mérő játék. A diákoknak öt-öt perc állt a rendelkezésére, hogy minél több árucímkét és reklámot felismerjenek.

A diákoknak nem csak elméjét mozgattuk meg a vetélkedő során. A csomagolóversenyben nagyméretű könyvet kellett minél kevesebb felesleges csomagolóanyaggal, minél csinosabban felcicomázni.

A vetélkedő végén iskolánk igazgatónője, Tasi Judit okleveleket adott át a csapatoknak. A győztes osztályok egyéb jutalomban is részesültek.

Egy kirobbanóan jó hangulatú vetélkedőn vagyunk túl. Sokat tanultak diákjaink a fogyasztóvédelemről: az órákon az elméleti, a versenyen pedig a gyakorlati tudnivalókat sajátították el játékos formában. Büszkék vagyunk rá, hogy a vetélkedő sikere révén iskolánkat képviselhetjük idén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával megvalósuló zánkai II. Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborban!

Fekete Ákos szaktanár
 

Kövessen minket a Facebookon is!