Helyi hírek 2014. július 16. 19:09

„A lovak álma”

Képgaléria
„A lovak álma”
„A lovak álma” címmel nyílt meg Somogyi György és Somogyi Zsófi fotókiállítása a Móra Ferenc Művelődési Központban. Amikor mi, lovasok a magyar lovaskultúráról beszélünk, a kor embere leggyakrabban értetlenül néz. Szomorúbbnak találjuk, hogy a magyar népesség legalább 90 százalékának fogalma sincs arról, hogy a lovaskultúra egykor a Kárpát-medencei magyar kultúrkör olyannyira szerves része volt, hogy anélkül elképzelni sem lehetett sem magát a népet, sem a kimondott szót, hogy magyar. Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a látogatókat a tárlatmegnyitón Solymosi Bertold.

A Nyeregszemle főszervezője az alkotókról elmondta: Somogyi György nem volt lovas ember. Ő a képalkotás szerelmese, aki a fotót választotta kifejezési eszközéül. A téma vonzotta azokra a helyekre, ahol megfelelő képeket tudott készíteni. Így jutott el a lovas rendezvényekre. A tárlaton látható képei- a szokásostól eltérően- nem a katonai vonalon közelítik meg a ló tematikáját. A nőiség és a ló, a mozdulatok harmóniája, a kecsesség és az elegancia szintézise jelenik meg alkotásain.

Somogyi György lányának, Zsófinak fotóin a szabadszállási szülőhely, a kiskunsági táj jelenik meg. Kompozíciói ígéretesek

. H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!