Helyi hírek 2014. július 16. 20:27

Családi, baráti emlékezés Mórára

Családi, baráti emlékezés Mórára
Családi és szabadidős programnak szánják a Móra Ferenc születésének 135. évfordulójára emlékező rendezvényeket július 19-én. A gyerekeket egész nap játékudvar és népi játékok várják a Móra Ferenc Emlékházban. 12 óráig kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek, miközben Móra- novellák és megzenésített Móra- versek is elhangzanak. Az „Örökségünk” címmel megrendezett szabadtéri kiállításon a X. helyismereti vetélkedőben részt vett diákok által készített Örökség-tablók alkotásait mutatják be.

A Kiskun Múzeumban 15.00 órakor a „Kirepítő fészek – felfedező Móra-túra” indul, ahol Családok és baráti csapatok játékos felfedezőtúrán vehetnek részt, megismerve a Móra - emlékhelyeket Kiskunfélegyházán. A Móra-túra résztvevői négy helyszínt felkeresve, az állomáshelyeken érdekes feladatokat megoldva, juthatnak el Móra Ferenc szülőházába, ahol kenyérlángos várja őket.

Természetesen a szakmai események sem maradnak el. A „Kirepítő fészek – Móra- nap” megnyitója 10 órakor kezdődik a Móra Ferenc Emlékházban. „Engem Félegyháza tett íróvá...” címmel a nagy mesemondóra emlékezik Kapus Béláné, a Móra Emlékbizottság elnöke. A program folytatásában Dr. Medgyesi Konstantin, a szegedi múzeum történésze „Móra, mint példakép” címmel tart előadást, majd ezután Rostás Mónika, a szegedi múzeum kiállítás és programszervezője mutatja be a „Móra mesebirodalma” című kiállítást. A Móra téren 11 órakor koszorúzzák meg az író 10 éve felavatott szobrát. Ezután 11.15 órakor Móra – séta indul, melyen Móra Ferenc gyermekkorának helyszíneit járhatják be a sétára jelentkezők. A sétát Mészáros Márta múzeumigazgató vezeti.

A rendezvény vendégei lesznek Vészits Andrea, az író ükunokája, és a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!