Helyi hírek 2018. április 12. 15:30

Hab a tortán irodalom

Képgaléria
Hab a tortán irodalom
Vajon hogy lehet elkapni Tüdő Gyuszit? Hogyan képes ez a szellemes figura az ujjával szétlőni egy egész gyümölcsös standot? Na és hogy kerül a kakas apám házába? A Költészet napja alkalmából rendhagyó irodalomórákat rendeztek a művelődési központban, ahol a képzelőerővel és a humorral kéz a kézben járva, a felső tagozatos diákok Lackfi Jánossal találkoztak.

Több félegyházi iskolából érkeztek hatodikos, hetedikes diákok április 10-én a művelődési központba rendhagyó irodalomórára, ahol Lackfi János író, költő, saját műveiből és a klasszikus magyar versek és kötelező olvasmányok mai, szellemes átirataiból hozott ízelítőt. A humoros, olykor groteszk, mégis életteli kalandozás gyermeki dimenzióban kalauzolta végig a hallgatóságot egy olyan színes és izgalmas világba, ahol az irodalom nem csak komoly és elvont dolgokról szól.

– A tankönyvekben található legtöbb vers olyan végtelenül komoly, mintha egy gyomorbajos szakállas bácsi írta volna egy nappal az öngyilkossága előtt – vélekedett az előadó, Lackfi János. Az irodalomba ugyanakkor a gyerekek világa is belefér, az, ahogyan pimaszan, átlényegülten tekintenek a dolgokra. Ha azt szeretnénk, hogy az irodalom ne az a távoli, fenséges, idegen dolog legyen, amit a polcokon megesz a por, akkor a versek dallamait, szövegeit átemelve, átalakítva – ahogyan a diákok egyébként maguk is megteszik – hidat építhetünk a saját világukhoz.

Az előadó szándéka érthető, eszköztárát és témáit pedig hat gyermek édesapjaként saját élményeiből merítette. Az Apám kakasa kötet – amelyből a költő az előadáson is felvolvasott –, szintén arra épül, hogy a gyerekek az ismert klasszikus verseket eredetiben és mai átiratokban is megtalálják, s a szellemes szleng és a kifigurázott rímek élvezhetőbbé teszik a versolvasást.



– Ugyanolyan csetlő-botló emberek vagyunk mi is, csak régebb óta élünk – vallja a költő. A felnőtt világ idealizálása – amellett, hogy nem is korszerű –, nem működik hatékonyan. A korlátolt nézetek helyett az életszerű felnőtt-modellt alkalmazva közelebb kerülhetünk a gyerekekhez, s ezáltal befogadóbbá válnak az irodalom iránt is.

Lackfi János szerint az irodalmat kreatív módon is meg lehet közelíteni, mint ahogyan a rajzórán rajzolunk, vagy az énekórán énekelünk, úgy irodalomórán is lehetne írni. Ehhez kínál hamarosan megjelenő könyvében tananyagi kiegészítőként olyan kreatív írásgyakorlatokat, amelyek révén a gyerekek képesek lesznek elsajátítani alapvető technikákat.

Ilyen ötletek alkalmazásával a monotonon ismétlődő munkával töltött napok sodrában is ki lehet színezni a kötelező tananyagot, s élménnyé varázsolni az irodalmat, hogy amint az író is mondta: az irodalom ne az a kötelező kelkáposzta legyen, amit lenyomnak a menzán a torkunkon, hanem inkább hab a tortán.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella

 

Kövessen minket a Facebookon is!