Helyi hírek 2018. április 13. 07:30

Nevelésről mesterfokon

Képgaléria
Nevelésről mesterfokon
Április 10-én, ötödik alkalommal rendezte meg a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete a Családi értékek a XXI. században című minikonferenciát a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az eseményen szülők, valamint kisgyermekekkel dolgozó pedagógusok, egészségügyi dolgozók bővíthették neveléssel, gondozással kapcsolatos ismereteiket.

Tarnóczki Sándorné, az egyesület elnökének köszöntőjét követően Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő és perinatális szaktanácsadó a bababarát kórház témakörben tartott előadást. Elmondta egyebek mellett, hogy a világ első bababarát kórháza Debrecenben volt. A kezdeményezés központi gondolata pedig az a szándék, hogy az újszülöttek a lehető legtöbb időt töltsék édesanyjukkal, és kizárólagosan anyatejet kapjanak. Azóta természetesen új elemek is bekerültek a bababarát kórház kritériumai közé, hiszen például a családias légkörű szülés, az apa jelenléte, a beavatkozások csökkentésére és az azonnali bőrkontaktus általános igény.

Uzsalyné dr. Pécsi Rita PhD neveléskutató, pedagógiai szakértő előadásának témája a szív intelligenciája volt. Az előadó rámutatott, hogy az általános intelligencia mellett mennyire fontos szerepet tölt be az életünkben, döntéseinkben, a hatékony nevelésben az érzelmi intelligencia. Az alapvető érzelmek: az öröm, a bánat, a harag, a félelem, a meglepetés és az undor a világ minden táján, kultúrától függetlenül ugyanazt jelenti. Alapvető tudásunk az érzések azonosítása és megkülönböztetése. Ahhoz, hogy együtt tudjunk működni másokkal, szükség van az empátiára, ami nem más, mint a másik érzelmeivel való azonosulás képessége. Mindez gyermekkorban alakul ki bennünk, csakúgy, mint a vállalkozási-, élet-, és munkakedv. Ezt a folyamatot pedig a játék képes segíteni. Már kisgyermekkorban megmutatkozik mi az érdeklődés és a kíváncsiság fenntartásának a legoptimálisabb útja. Nagy segítséget kap az életútjához az a gyermek, aki magával viszi a felnőttkorba a jó kapcsolatteremtés, az egymásra figyelés, az együttműködés képességét.

Dr. Kisné Sváb Ildikó krízistanácsadó, szakpszichológus a krízisekről és kezelésükről tartott izgalmas előadásában többek között a konfliktusok okairól tudhattak meg többet a jelenlévők. Konfliktushelyzetet akkor élünk át, amikor mások máshogyan viszonyulnak valamihez, ami számunkra fontos. Kialakulásában az észlelésbeli különbségek, az eltérő személyiségtípusok, szükségletek, érdekek, értékek, vagy a környezet hirtelen megváltozása játszik szerepet. Ilyenkor erős, kirobbanó érzelmi megnyilvánulást, frusztrációt és kötelező döntéshelyzetet élünk meg. Előfordul, hogy a konfliktus az egyénen belül alakul ki, ilyenkor beszélünk lelkiismereti dilemmáról. Máskor egyének, szervezetek, csoportok igényei, szándékai, szükségletei, nézetei, véleményei, értékei kerülnek egymással szembe, legyen szó felnőtt, vagy gyermekkorról.

Leskó Anna természetes hormonegyensúly-tanácsadó, biológia-testnevelés szakos tanár, gyógytestnevelő egyebek mellett a menstruációs ciklusokban rejlő belső bölcsességről beszélt. Beszámolt arról is, hogy holdtölte környékén a legtöbb a peteérés, fogamzás, ugyanis a Hold nem csak a tengerek és óceánok, hanem a testnedvek áramlására is hatással van. A születésszabályozásban igen elterjedt ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók felborítják a női hormonegyensúlyt. Ezt tovább ronthatják a környezeti mérgek, mesterséges vegyszerek, permetszerek, egyes háztartásban használt vegyszerek.

A konferenciát Bendig Borbála szakmai előadása zárta. A szakember a mozgásfejlődés és a tanulási képességek összefüggéseiről beszélt, felhívva a figyelmet arra, hogy a kora gyermekkori fejlesztések később, az iskolás korban megtérülnek.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!