Helyi hírek 2018. április 15. 11:30

Titkok a levéltárból - A Tejbisztróról

Titkok a levéltárból - A Tejbisztróról
A volt Korona Szálló épületét 1959-ben kapta vissza a város a honvédségtől. Az épület földszintjét a Vendéglátóipari Vállalat használta, itt nyílt meg hamarosan a Kiskunság Étterem és a Mackó Büfé is. Míg a város lakói ezeket a létesítményeket gyorsan megkedvelték, addig egyre több panasz érkezett a vállalat harmadik, 1959-ben szintén ebben az épülettömbben elhelyezett üzletével kapcsolatban.

A „Borkóstoló” nevű műintézmény a művelődési ház emeleti helyiségeihez vezető kapualjból nyílt és borszaküzletként működött. Talán a Belkereskedelmi Minisztérium 1976-os, a szeszes italok forgalmazásának korlátozásáról szóló rendelete, talán a megváltozott lakossági igények késztették arra a vállalat vezetőségét, hogy megváltoztassák az üzlethelyiség profilját. Mintegy 400 ezer forintos ráfordítással felújították a létesítményt, és 1976 áprilisában Tejbisztrót alakítottak ki belőle. A bolt hiánypótlónak bizonyult, mivel addig – más városokkal ellentétben – Félegyházán még nem működött tej- és tejterméküzlet.

A 40 négyzetméter alapterületű, fehér csempeburkolatú helyiségben korszerű hűtőpult, hűtőgépek, hideg és meleg víz, valamint dohányzási tilalom szolgálta a higiéniát. Mivel közvetlen kapcsolatban álltak a cukrászüzemmel, mindig friss süteménnyel, pékáruval, meleg rétessel, kenyérrel várták a vásárlókat. A tejet, hideg, vagy meleg kakaót, mindenféle tejterméket, presszókávét, poharas krémeket, reggelit, tízórait akár állva, a márványlappal borított asztalok mellett is elfogyaszthatták a vendégek, ezen kívül süteményekre előrendelést is felvettek. A gyors, udvarias kiszolgálásról a Tejbisztró kilenc főnyi személyzete gondoskodott, akik két műszakban dolgoztak, mivel a reggel 6 órától este 8-ig tartó nyitvatartás így kívánta meg. Az üzlet hamar népszerűvé vált a lakosság körében, néhány hónap alatt már törzsvásárlói kör alakult ki.

A képen a Tejbár egyik dolgozója kakaót tölt a nyitás utáni egyik első vendégnek.

Ónodi Márta

 

Kövessen minket a Facebookon is!