Gazdaság 2018. április 16. 09:30 Forrás: agrotrend.hu - OMSZ

Javulás a belvízhelyzetben, a permetezést szeles idő zavarja

Képgaléria
Javulás a belvízhelyzetben, a permetezést szeles idő zavarja
10 fok fölött a talajhőmérséklet, és az előttünk álló egy hét során végig meleg időre számíthatunk, 20 fok körüli, a fölötti csúcsértékekkel. A vegetáció intenzíven fejlődik, egyre több gyümölcsfa borul virágba.

Az elmúlt napokban is nagyobb részt napos, száraz és meleg idő volt jellemező térségünkben. Ez kedvezett a talaj szikkadásának, így a belvízzel el nem öntött területeken a felső 20 cm-es rétegben sokat száradt a talaj. Bár múlt hét hétfőn és kedden többfelé fordult elő zápor, zivatar, de területi átlagban a csapadék mennyisége többnyire 5 mm alatt maradt, sőt az Alföld nagyobb részén alig esett - írja agrometeorológiai elemzésében a meteorológiai szolgálat.

A talaj nedves, sokfelé még mindig telített vízzel, sőt a belvíz továbbra is jelen van, elsősorban az Alföldön, de foltokban a Dunántúlon is. A belvízfoltos területeken kívül a fölső rétegek már a legtöbb helyen megszikkadtak, a talaj így jól művelhető, hőmérséklete a felső 50 cm-es rétegben tartósan 10 fok fölé emelkedett. Folyó és állóvizeink (a fölső 1-2 m) hőmérséklete 10 fok közlébe, kissé a fölé emelkedett.

A február 1-jétől összegzett, 6 Celsius fokos bázishőmérséklettel készült, Kaposvárra és Nyíregyházára szóló hőösszeg (a különböző növényeknek, és sok kártevőnek is meghatározott mennyiségű hőösszegre van szüksége az egyes fejlődési fázisainak eléréséhez) ábrák szerint hőmérsékletileg el vagyunk maradva a 2017-es évtől, viszont emlékszünk a tavaly április közepi erős lehűlésre (a 2017-es görbén az április közepén látható vízszintes szakasz), amit nem szeretnénk most viszontlátni.

Idén március elején volt egy kisebb fölmelegedés, majd gyakorlatilag március végéig hideg maradt az idő (sokáig vízszintesen halad a görbe, azaz nem gyűlt hőösszeg), a felmelegedés a hónap legvégén érkezett, amely tartósan meg is maradt. Összességében így is az átlagos értékek fölött járunk, hiszen az április eddig tartósan meleg időt hozott. Az előrejelzés szerint pedig nagyon intenzív lesz a hőösszeg felhalmozódása a következő napokban is, jóval az átlag fölött halad az előrejelzés.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek közül az anomália térkép az, amelyik a legtöbb, és szerencsére pozitív információt hordoz. Az ugyanis erősen zöld területeivel az átlagostól jóval fejlettebb vegetációt mutat.

Az előttünk álló egy hét során folytatódik a meleg idő. A hőmérséklet csúcsértéke végig 20 fok körül, kissé a fölött alakul majd. Éjszakai fagy nem várható. A változó mennyiségű felhőzet mellett napsütés is bőven valószínű. Csapadék (zivatar is) 2 hullámban valószínű: csütörtökön-pénteken, és elszórtan a jövő hét első felében, egyébként száraz időre számíthatunk. Az egy hetes összcsapadék (április 20. reggelig) a jelenlegi számítások szerint területi átlagban többnyire 5 és 15 mm között valószínű. Ezzel együtt a belvízhelyzetben jelentős javulás valószínű. A permetezést több napon is szeles idő zavarja majd. A meleg időben a gyomok is kelésnek, erős fejlődésnek indulnak, a talajban nedvesség ill. meleg bőven rendelkezésre fog állni.

A márciusi hideg idő után érkezett 20 fokos meleg hatására szinte egyszerre virágoznak, borulnak virágba a gyümölcsfák. A kötődést lehűlés, fagy, tartós csapadék nem akadályozza, de a rovarok beporzó munkáját néhány napon az eső és a szél korlátozza majd. Összességében azonban kedvező körülmények várhatók a gyümölcsfa virágzásra. 

A talaj hőmérséklete tartósan 15 fok körül várható, komolyabb lehűlés a következő 10-12 nap során nem valószínű, így vethető a kukorica.

Fotó: MTI - Czeglédy Zsolt és OMSZ
 

Kövessen minket a Facebookon is!