Kultúra 2018. április 17. 11:30

Könyvtársarok - A könyv a legnagyobb csoda

Könyvtársarok - A könyv a legnagyobb csoda
Április 23-a – 1995 óta – katalán javaslatra a könyv világnapja. E nap szimbolikus jelentéssel bír, hiszen 1616-ban ezen a napon hunyt el az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja, William Shakespeare és a kalandos életű spanyol regény- és drámaíró, Miguel de Cervantes. A nap célja nem más, mint hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek forgatására.

A népszerű, kortárs, francia író, Anna Gavalda legújabb munkája számos regény után egy novelláskötet, amely hét történetet tartalmaz. A hét szereplőt egyetlen dolog köti össze: életük egy ponton zsákutcába jutott, amiből egyedül nem tudnak kikeveredni. Szükségük van valakire, legyen az egy családtag, egy közeli barát vagy akár egy ismeretlen. A novellák e sorsfordító találkozások krónikái.



Az angol Sarah Winman harmadik könyve a több idősíkon futó, négy évtizeden átívelő, két fiú, Ellis és Michael életét elmesélő Bádogember. A viszonylag rövid mű sorai között rengeteg érzelem és gondolat lakik barátságról, bátorságról, veszteségről, túlélésről, újrakezdésről, megbocsátásról, halálról és életről.



José Rodrigues dos Santos portugál szerző történelmi trilógia írásába kezdett, amelynek első része A lótusz virágai címet kapta. A regény földrészeken, kultúrákon átívelő utazást ígér, a 20. századi Portugáliába, Oroszországba, Japánba és Kínába kalauzol el bennünket, ahol négy ember, két férfi és két nő, izgalmas, eseményekben bővelkedő, rendhagyó sorsát ismerhetjük meg.





 

Kövessen minket a Facebookon is!