Helyi hírek 2014. július 17. 14:13

Visszakerült Dózsa György egészalakos szobra

Képgaléria
Visszakerült Dózsa György egészalakos szobra
A délutáni napfényben különösen fénylik a patinás bronz. De ez a legjobb hely számára?

Több mint 500 kiló, és kimagaslik a fűkaszálásra megérett környezetéből, de akik naponta arra járnak, sem vették észre a jelenlétét és az ideiglenes eltávozását. Annyit elmondtak, hogy a Dózsa-szoborral semmi gond, sőt nagyon impozáns alkotás, de – a háta mögött –, az Oskola utca egyik oldalán szinte nincs is járda, előtte a park nem is igazán park, és különben is jobban illene a város más pontjára.

A felújítást végző Bozóki Testvérek Kft. szerint, ha 5 évente elvégzik a viaszolást, akkor Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész alkotása sokáig „rendben lesz”, de anélkül is legalább 10 évig nem kell hozzányúlni.

– Két-három ember dolgozott rajta, mert mozgatni is kellett, és mindent csak kézimunkával lehet elvégezni – tájékoztatta a Közlönyt Bozóki István kőfaragó –, először eltávolítottuk az oxidréteget, majd üveggyöngy-őrleménnyel és homokfúvással tisztítottuk. Az antikolást kénmájjal (*) végeztük, utána egyes részek visszafényesítése következett, kézi polírkoronggal.

A viaszolást már értem.

– Az a legutolsó fázis, persze a visszaszállítás és felszerelés előtt, oldott állapotú méhviasszal kezeljük, így óvjuk a felületét. Hihetetlennek tűnik, hogy milyen tartós ez a természetes anyag, és milyen védelmet biztosít.

A talapzat változatlan maradt, vagy azt a helyszínen javították?

– Durván-faragott mészkőből áll a szobor talapzata, amit különösebben nem lehet sem átalakítani, sem kisebbre csiszolni, legfeljebb átépíteni, ezért azt nagynyomással letisztítottuk.

Többen felvetették – bár nevüket nem adták a véleményükhöz –, hogy a Dr. Holló Lajos utca és az Oskola utca sarka nem a legjobb hely a szobor számára.

– Én is jobban el tudnám képzelni például a Dózsa György - Kossuth utca sarkán, de tőlem így rendelték meg. Az sem szerencsés, hogy egy faág vészesen megközelíti a szobor fejét. A műalkotás először 1972-ben került Félegyházára, és nem lehet tudni, hogy korábban, az 1958-as elkészülte óta renoválták-e már, úgyhogy időszerű volt a mostani felújítás. Megszépült, ez a fontos, s hogy később átkerül-e egy másik helyre... akkor meg majd annak örülünk.

tli

(*) Kénmáj: A hamany és kén bizonyos vegyülete, pl. híg úton maró v. étető hamulúgban főzve a porrá tört ként felolvasztják, s az oldatot a kiszáradásig elpárologtatják. E vegyület májbarna színéről  kapta a nevét..

Kövessen minket a Facebookon is!