Kultúra 2018. április 21. 09:30

A magyar nyelv nagyköveteinek szakmai továbbképzése a népfőiskolán

Képgaléria
A magyar nyelv nagyköveteinek szakmai továbbképzése a népfőiskolán
Hatodik alkalommal érkeztek moldvai csángó pedagógusok a Lakitelek Népfőiskolára április 3-a és 8-a között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a népfőiskola kuratóriumi elnökének meghívására.

Márton Attila, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program koordinátora szervezésében az idei esztendőben a Keleti-Kárpátok túloldaláról 35 pedagógus és hagyományőrző jött a továbbképzésre. A jelenlévő pedagógusok – sokszor egymástól is távol – az elszórt csángó közösségekben nap, mint nap azon dolgoznak, hogy a magyar népi kultúrát, a magyar anyanyelvet, az írást és az olvasást tanítsák a csángó fiataloknak.

A képzést csapatépítő programmal kezdték, szakmai képzéssel folytatták. Április 5-én előadást hallhattak dr. Horváth Zsolttól, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátorától, valamint Kárpáti Árpádtól, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától is. Másnap Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke vezetésével szakmai kiránduláson vettek részt.

A képzésen Vaszi Levente, a Fölszállott a páva műsor különdíjasa is részt vett, akiről kevesen tudják, de szintén pedagógusként dolgozik a hétköznapokban.



 

Kövessen minket a Facebookon is!