Helyi hírek 2018. április 18. 15:30

Zöld oldal - Megkezdődtek a tavaszi munkák a parkokban

Képgaléria
Zöld oldal - Megkezdődtek a tavaszi munkák a parkokban
A városi parkok március-áprilisi szezonindító munkái mindig kihívás elé állítják a kertészeket. A téli síkosságmentesítési munkák után nagy a váltás, hiszen ilyenkor szinte robban a természet. Hirtelen gyors egymásutánban jönnek a metszések, növénytisztítások, növénypótlások, fűszellőztetés, kapálás-gyomlálás, öntözés, téli károk eltakarítása, lombgereblyézés-seprés, tápanyagutánpótlás, fűnyírás, gyeppótlás. Szeretnénk, ha mindenhol, szinte egyszerre szép rend lenne. Ez persze nem megy azonnal.

A KVI köztisztasági és parkfenntartási részlege is csak előre ütemezett tervezéssel tud úrrá lenni a feladatokon. A kinti munkák indítására már üzemképesnek kell lenniük a gépeknek, eszközöknek, öntözőrendszereknek, rendelkezésre kell állniuk a szükséges anyagoknak. Áprilistól szeptemberig a dolgozók szabadsága is csak átgondolt szervezéssel valósulhat meg, mivel ilyenkor minden kézre szükség van.

A feladatokat kéthetes időszakokra határozzuk meg. Ennyi időre előre végig gondoljuk az elvégzendő feladatokat, az egyes munkák sorrendjét pedig az időjárás és egyéb feltételek alakulása befolyásolja. Idén április 20-áig a Kossuth utca, Szent István tér, Nepomuki Szent János tér, Móra tér, Petőfi tér, Hermann Ottó emlékpark, a zeneiskola előtti park és a Petőfi lakótelepnél lévő körforgalom zöldfelületeinek átnézése, tavaszi nagy rendezése történik meg. Mindig arra törekszünk, hogy ilyenkor teljes legyen a munkavégzés, azaz sor kerüljön a virágágyak mellett a gyepek felújítására, a szükséges fa- és cserjemetszésekre is. Ezeket a munkákat 9-10 fő végzi általában 2-3 kisebb csapatban.

Amikor a városközponti parkok első nagy tavaszi fenntartási munkái befejeződnek, akkor következnek a játszóterek és a lakóterületek zöldfelületei. Május első hetében ezekkel is el kell készülni, hiszen a második héten már az egynyári virágok ültetésének helyeit készítjük elő, a körülbelül május közepén induló virágültetéshez.

A szürke téli hónapok után szinte gyógyszerként hatnak az élénk, tiszta, friss színekbe boruló tavaszi virágágyak, eszünkbe juttatva, szívünkbe vésve a természetben uralkodó szép rendet. Ennek öröme sokszor nyújt reményt és ad bátorítást a napi teendők közepette. Megerősít abban, hogy továbbra is őrizzük és műveljük a ránk bízott értékes környezetet.

Nagy Ágnes
városi főkertész



 

Kövessen minket a Facebookon is!