Egészségügy 2018. április 22. 08:00

Nyakunkon az allergiaszezon

Nyakunkon az allergiaszezon
Zöldellő fűvel és virágzó fákkal keretbe foglalt kép tárul elénk, de ez a csodás látvány nem mindenkinek nyújt felhőtlen örömet. A természet ébredésével – különösen hirtelen felmelegedésnél – egyszerre nagyon sok virágpor kerül a levegőbe, ami az allergiások számára kellemetlen, sokszor intenzív tüneteket is okoz. Cikkünkben a szénanáthával kapcsolatos leggyakoribb tudnivalókra kerestünk választ Dr. Kerényi Zsuzsanna tüdőgyógyász főorvosnőt kérdezve.

– Mit nevezünk allergiának?

Az allergia az az állapot, amikor a szervezet túlzottan reagál a szokásos környezeti anyagokra, például a pollenekre, állati szőrökre, atkára, légköri gombákra. Az allergiás nátha gyakorisága az utóbbi években növekszik, ma már szinte minden negyedik ember allergiás. Ennek oka, hogy a légszennyező anyagok érzékennyé teszik a felső légúti nyálkahártyát a különböző allergénekkel szemben, amelynek következtében kialakul a nyálkahártya-gyulladás. Az allergiás folyamat az alsó légutakat is megbetegíti, ezért a betegek egy része asztmában is szenved.

– Milyen tünetek esetén gondoljunk szénanáthára?

A tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, az orr és/vagy a szájpad viszketése, a kötőhártyagyulladás tünetei, mint a szem viszketése, bevörösödése, könnyezés a leggyakoribb tünetek.

– Mi okozhat szénanáthát?

A szezonális allergia évszakhoz kötötten, és időjárástól függően jelentkezik, amelyen belül hazánkban három jellegzetes szezont különböztetünk meg. Tél végén és kora tavasszal a fák – mogyoró-, éger-, nyírfa, majd később a nyár-, kőris-, szil-, bükk- és fűzfa – pollenjei okoznak tüneteket, majd áprilistól megjelennek a pázsitfüvek, amelyhez májustól júliusig a gabonafélék (rozs, kukorica) virágpora is hozzáadódik. Nyár végén, és ősszel élik virágkorukat a legkínzóbb tüneteket okozó gyomok, az üröm és a parlagfű, amelyhez a penészgombák spórái társulnak. Vannak allergének, amelyek jelenléte állandó, ezért egész évben tüneteket okoznak. Ilyenek az atkák, lakásban lévő gombák, állati szőr, a latex, vagy a háztartásban, munkahelyen használt vegyi anyagok.

– Honnan tudom, hogy a tüneteimet allergia okozza?

Az allergiás nátha kimutatása általában egyszerű, mert a típusos, és a pollenszezonban évente ismétlődő panaszok már valószínűsítik a diagnózist. Első lépésben érdemes a háziorvoshoz fordulni, aki beállítja a tüneti kezelést, majd az allergiás szezon lezajlása után – már gyógyszermentesen – végezhető el a karcolásos bőrteszt. Ez az egyszerűen kivitelezhető vizsgálat megbízható eredményt ad, szemben az úgynevezett komputeres, illetve vérből történő allergiavizsgálatokkal, ahol egyszerre több tucat anyaggal szembeni allergiát is diagnosztizálnak. Nem típusos, vagy féloldali tünetek esetén fül- orr- gégészeti szakvizsgálatra is szükség lehet.

– Miért fontos a kezelés?

– A szénanátha ugyan nem jelent komoly veszélyt a szervezetre, de kínzó tünetei rontják az életminőséget. Alvászavar és fáradékonyság léphet fel, amely rontja az iskolai, és a munkahelyi teljesítményt. Ezen túl, ha magas a levegő pollentartalma, a szénanáthások egy részének köhögése, éjszakai nehézlégzése lehet, s mintegy 30 százalékuk asztmás lesz.

– Milyen lehetőségek vannak a kezelésre?

– 
Ha van rá mód, meg kell próbálni az allergént eltávolítani, vagy legalább elkerülni. Ez pollenallergia esetén nem lehetséges, azonban pollenszűrő, vagy klímaberendezés használatával csökkenthető a lakásban, vagy autóban lévő virágpor mennyisége. Az atkák eltávolítására léteznek hasznos eljárások, az állati allergének kiiktatása pedig a házi kedvenc hálószobából kitiltásával, gyakori fürdetéssel, takarítással érhető el. Az allergia tünetei gyógyszeresen megszüntethetők. A tablettákat, orrsprayt, szemcseppeket súlyosság szerint, fokozatosan állítjuk be. Szteroidot néhány kivételtől eltekintve csak helyileg alkalmazunk, és kerülendő a lohasztó hatású orrcseppek tartós használata a hozzászokás, és a károsító mellékhatás miatt. Bizonyos esetekben, például terhességben és élsportolóknál a kezelés különös körültekintést igényel.

A szénanátha okának, az allergia megszüntetésének módja lehet az immunterápia. A kezelés lényege, hogy az allergiát okozó allergént tisztított formában, és egyre nagyobb mennyiségben juttatják a szervezetbe, például nyelv alá adott cseppekben. A kezelés, amellett hogy költséges (kb. havi 10.000 forint), hosszadalmas, a gyógyulásig több évet vesz igénybe, és a látványos eredmény érdekében azoknak javasolt, akik csak egy-két anyagra allergiásak.

K. G.
 

Kövessen minket a Facebookon is!