Helyi hírek 2018. május 3. 12:00

A lovat nem legyőzni kell, hanem meggyőzni - videóval

Képgaléria
A kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripar Szakképző Iskola adott otthont a 18. Lovász Szakma Kiváló Tanulója Versenynek. A megmérettetésen nyolc iskola 15 lovász tanulójának kellett bizonyítania szakmai felkészültségét. A verseny első napján, 18-án elméleti kérdések megválaszolására volt kíváncsi a szakértő zsűri. Másnap fogathajtó és lovas képességeiket kellett megmutatni a versenyre nevező 11 lánynak és 4 fiúnak. A házigazdák nem csak kiváló szervezőnek, rendezőnek bizonyultak, de azt is megmutatták, hogy a városban kiváló lovasokat képeznek. Ennek bizonyítéka, hogy tanulóik közül Jaksa Brigitta az első, Benkó Izabella a második helyezést érte el. Felkészítő tanáraik Szajbert Éva és Kamocsa Dorisz voltak.

Az eredményhirdetésre a városháza dísztermében került sor, ahol a város nevében Csányi József köszöntötte a versenyzőket, felkészítő tanáraikat és kísérőiket. Elmondta, hogy Félegyháza örömmel fogadja a fiatalok tanulmányi versenyeit. A mostani versenyt azért is nagyra értékeli a város, mert köztudott, hogy az itt működő szakképzőben magas színvonalon képzik a lovászokat, amit a mostani versengés végeredménye is bizonyít.  

Dr. Németh Csaba, a versenybizottság elnöke így nyilatkozott a versenyről: – Bármilyen furcsának tűnik, de ez egy rendkívül komplex, az élet szinte minden területét érintő szakma. Az élettantól, a lovak viselkedésén át, a lovaglás elméletig, a fogathajtásig, a lovak gondozásáig, takarmányozásáig rendkívül szerteágazó tudásról kell a diákoknak számot adniuk. Egyetemi oktatóként is nyugodt szívvel állíthatom, hogy az itt résztvevő diákok szakmai tudása, felkészültsége, komplexitása, meghaladja az egyetemi igényeket is.

Kérdésünkre, hogy mi az oka annak, hogy a kívülállóknak még ma is férfias szakmának tűnik a lótenyésztés, a szakember elmondta: ez a verseny és a képzésre jelentkezők számaránya azt mutatja, hogy a lovak gondozói, hajtói között már többségbe kerülnek a lányok.

A lóval való bánásmód egyre inkább közelít a szociálisabban érzékenyebb, gondoskodóbb női nem felé. Kiderül, hogy a lovat nem legyőzni kell, hanem meggyőzni, együttműködni vele. Így azonnal látható, hogy sokkal kezelhetőbbé válik, mintha durvasággal, vagy erőszakkal szeretnénk rávenni bármire. A szakma fejlődése egyre inkább a finomodás irányába tart. Éppen ezért értékelődik fel fokozottabban a nők szerepe – mondta el dr. Németh Csaba.   

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!