Gazdaság 2018. április 23. 07:30

Csaknem minden tizedik tehenet Bács-Kiskunban fejik

Csaknem minden tizedik tehenet Bács-Kiskunban fejik
Az ország legnagyobb agrármegyéjében az állattenyésztés meghatározó szereppel bír, ez derül ki a statisztikai hivatal legutóbb közzétett jelentéséből.

Fotó: Google

A megyében 2017. december 1-jén a sertések kivételével valamennyi főbb haszonállatfajból többet tartottak, mint egy évvel korábban. A KSH a legutóbbi állatszámlálás alkalmával az évtized eddigi legnagyobb szarvasmarha- és tyúkállományát regisztrálta a megyében. A szarvasmarhák száma egy év alatt 3,7 százalékkal gyarapodott: a megye gazdaságaiban 77 ezer állatot istállóztak. A tehenek egyedszáma 2 százalékkal, egészen 37 ezerre emelkedett, amely az országos állomány 9,3 százalékát adta. Azaz csaknem minden tizedik tehenet Bács-Kiskunban fejik nap mint nap. Egy másik viszonyszám szerint száz hektár mezőgazdasági területre az országos átlaghoz hasonló­an 16 szarvas­marha jutott Bács-Kiskunban is - számolt be a baon.hu.Sertéshizlalás területén viszont nem ilyen kedvezőek a számadatok. A gazdák mintegy 3,6 százalékkal kevesebbet tartottak 2017-ben. A megyében nevelt 337 ezer állat az országos állomány 12 százalékát tette ki. Ennél is nagyobb probléma lehet, hogy az anyakocák egyedszáma 13 százalékkal csökkent a korábbi évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal szerint ennél nagyobb mértékű visszaesés csak Somogy megyében mutatkozott. Az viszont érdekes, hogy százhektárnyi mezőgazdasági területre 68 sertés jutott, 15-tel több, mint országosan.

A felmérés szerint a juhok száma 8,4 százalékkal, 198 ezerre növekedett, de állományuk még így sem érte el a két évvel korábbit. Az anyajuhok száma mérsékeltebben, 4,5 százalékkal emelkedett. Száznegyvenezres egyedszámuk a juhok összes számához hasonlóan az országos állomány 17 százalékát képviselte.A Bács-Kiskunban tartott tyúkok egyedszáma 15 százalékkal nőtt. Tojóból ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest 8,1 százalékkal kevesebbet tartottak a gazdák, de a megyék közül a legtöbb továbbra is Bács-Kiskunban volt. 

Kövessen minket a Facebookon is!