Helyi hírek 2018. május 9. 16:30

150 éve hunyt el Tompa Mihály

150 éve hunyt el Tompa Mihály
Ebből az alkalomból tart megemlékezést K. Csontosné Tompa Anna nyugalmazott pedagógus a költő életéről és munkásságáról. Az irodalmi est május 10-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a Hattyúházban. Közreműködik: Mayer László.

Hegedűs Géza így ír róla az Irodalmi arcképcsarnokban, a cultura.hu oldalán: “Próbáljuk meghatározni helyét irodalmunk történetében. Kétségtelen, hogy ugyanúgy a népi ihletettségű költők közé tartozik, mint Petőfi vagy Arany. Eredetiségben vagy költői erőben azonban elmarad a nagy barátok mögött. De az is kétségtelen, hogy mérhetetlenül egyénibb és jelentékenyebb költő, mint a Petőfi- és Arany-epigonok áradata. Van egy sajátosan egyéni hangja, amely onnét származik, hogy nem a romantikához fűzik a hagyományok, hanem a szentimentalizmushoz.

Petőfinek és Aranynak az előzménye Berzsenyi és Vörösmarty, Tompáé Kazinczy és Bajza. Petőfi és Arany mindig közel marad a természethez, de szempontjuk az ember. Tompa mindig jobban érzi magát a természetet, mint a természetben élő embert. Ugyanazok az eszmék lelkesítik, mint nagy barátait, osztályélménye is hasonló, ő még azoknál is mélyebbről érkezett, de nincs meg benne sem Petőfi politikai tisztánlátása és egyértelműsége, sem Arany elméleti felkészültsége és művészi tudatossága.” 

Fotó és idézet: cultura.hu


 

Kövessen minket a Facebookon is!