Program 2018. május 24. 16:30

1848-49 sorsfordító hatása Kiskunfélegyházán és a Jászkun kerületben

1848-49 sorsfordító hatása Kiskunfélegyházán és a Jászkun kerületben
E témáról beszél hallgatóságának Bánkiné dr. Molnár Erzsébet történész-levéltáros. Az előadás a Városalapítók Hetén, május 24-én, csütörtökön 18 órakor lesz a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Az 1848. évi áprilisi törvények következtében megszűntek a feudális jogintézmények. Ennek folytán a jász–kunok elhagyták rendi vonásaikat, de ezután is tovább éltek a helyi hagyományok, az egykori törvények részben szokásjogként érvényesültek.

A szabadságharc leverése után a Jászkun kerület addigi önállósága átmenetileg megszűnt. Előbb hét, majd később öt járásra osztották, s a járások igazgatására császári biztost neveztek ki. Az 1861. évben rövid időre ismét helyreállt a jász–kunok önálló közigazgatása, de a kiegyezés után, az 1870. évben a törvényhatóságok rendezéséről szóló törvény megszüntette a Jászkun kerület egyedi jogállását, s szervezetét a vármegyékével azonos rangúként kezelte. Végül az 1876-os megyerendezés részeként az országgyűlés létrehozta Jász–Nagykun–Szolnok vármegyét, összevonva a Jászságot, a Nagykunságot és az egykori Heves és Külső-Szolnok vármegyét - írja cikkében a wikipédia. 




 

Kövessen minket a Facebookon is!