Helyi hírek 2018. április 25. 11:30

Jó gazdákat nevel a Mezgé

Képgaléria
Jó gazdákat nevel a Mezgé
Idén először rendezték meg a Gazda Szakma Kiváló Tanulója Versenyt a NAK és a Greguss Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola szervezésében, Hódmezővásárhelyen. A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból két diák mérte össze szakmai tudását az ország 10 iskolájából érkező gazda tanulókkal. A 15 versenyző közül Kis Bence a 3., Simó Szabolcs a 8. helyezést érte el.

A tanulóknak az első versenynapon a gyakorlati ismeretekből kellett tudásukat bizonyítani az iskola Gorzsai Tanüzemében. Feladataik között juh körmözés, villanypásztor kiépítése,gyümölcsfa ültetése és a Mascar Arizona 300 típusú vetőgép beállítási munkálatai voltak.

A második napon állatfajtákat, testtájakat, takarmánynövényeket, kertészeti növényeket illetve kór- és kárképeket kellett felismerni a diákoknak. Ezután a 20 perces szóbeli feleletek következtek növénytermesztésből, állattartásból, gazdasági ismeretekből és kiegészítő tevékenységekből. Felkészítő tanáraik Kiss Jenő, Seres Ferenc, Fazekas János, Rózsa Pál, Seres Gabriella és Görög Mariann voltak.

Míg a diákok versenyeztek, a kísérő tanáraikat különböző színes programokkal szórakoztatták. Betekintést kaphattak a SzegedFish Kft-nél a haltenyésztés rejtelmeibe, Székkutason egy fajtakísérleti állomást látogattak meg. Kipróbálták a sárkányhajózást és egy fazekasházban is jártak.

A gazda SZKTV mellett a Mezőgazdasági technikus OSZTV-t is a Hódmezővásárhelyi Greguss Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában rendezték meg. Egy központilag összeállított elődöntőből, 14 diák jutott tovább a döntőbe. A Mezgét Nagy Patrik mezőgazdasági technikus képviselte. Az előkelő 7. helyezést sikerült megszereznie ezzel felszabadult a teljes szakmai vizsga alól jeles bizonyítvánnyal. Felkészítő tanárai: Kiss Jenő, Hegedűs Zsuzsanna, Görög Mariann, Tarjányi Ágoston és Seres Tamás.

A verseny első napján gazdasági számítási feladat, felismerési feladatok és szóbeli feleletek vártak a diákokra. A második napon gépüzemeltetés, karbantartás és munkavégzési gyakorlati feladatok voltak.
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!