Helyi hírek 2018. április 26. 07:30

Megsebzett férfiak

Megsebzett férfiak
Mindannyian ismerünk megromlott kapcsolatban élő párokat, vagy akár magunk is jártunk már hasonló cipőben. Az okok sokrétűek lehetnek. Ahogy az is, hogy ki miért marad, vagy nem marad benne a méltatlan helyzetben. Összetarthatnak az anyagiak, a gyerekek, a közös vállalkozás… a valaha szebb időket megélt párok boldogságának útjába állhat a megszokás, az elhidegülés, az érzelmi, egzisztenciális, érdeklődésbeli eltávolodás… Ezernyi oka lehet annak, hogy valaki tűr, és annak is, hogy továbblép. Manapság mégis, mintha kevesebben tennének erőfeszítéseket a régi megjavításáért. Szomorú adat, de a házasságok 60 százaléka válással végződik.

A szakemberek szerint sokan képtelenek a kötődésre, ami pedig tanulható. Más gyakori problémák oka ugyancsak kezelhető mederbe terelhető önfejlesztéssel, türelemmel és szeretettel. Kevés pár ismeri fel időben a problémát, és mer, illetve akar is tenni a megtartása érdekében. Valamiért még mindig tartja magát az a felfogás, hogy a kapcsolat javításához segítséget kérni egy szakembertől „ciki”. Pedig, ha ezt időben megtennék, talán megmenthetnék a megfeneklett kapcsolatot. Akiknek van ehhez bátorsága, már tesznek egy lépést a megoldás felé vezető úton.

Férfiak a válás után
Egy párkapcsolat megromlásáért mindkét fél felelős. A közvélekedés általában a nőkre tekint szenvedő félként, pedig ez nem mindig van így. Ne feledkezzünk meg a férfiakról sem, akik sokszor a társadalom negatív ítéletével találják szemben magukat, ha feleségüktől, gyermekük anyjától külön élnek. Pedig a háttérben sokféle sors rejlik. Akadnak nők, akik a gyermek születést követően elhatárolódnak, elhidegülnek a férfitől, és képtelenek összeegyeztetni az anya és a nő szerepet. Így gyorsan eltűnhet életükből az intimitás, a csábítás, a szexualitás. A mindennapok gondjai közepette a pár nem fordít elég figyelmet a meghitt beszélgetésekre, a testiségre, simogatásra, dicséretre és köszönetre, a másik teljesítményének elismerésére. Egy korábbi cikkünkben félegyházi nőkkel beszélgettünk a válás utáni tapasztalatokról. Ezúttal férfiakkal tettük ugyanezt.

Győzött a szerelem
András a hosszan tartó, de érzelmektől már mentes házasságát úgy zárta le, hogy szerelmes lett egy nála jóval fiatalabb gyermekes anyukába. Nem volt egyszerű a döntés két közös gyermek és unokák mellett, de mivel a tüzet már a megszokás és a gazdasági érvek összekötő ereje váltotta fel, a szerelem győzött. Most úgy véli, már előbb meg kellett volna hoznia ezt a lépést, és akkor talán kevesebb sérelmet vittek volna magukkal külön életükbe.

Bűntudattal egy életen át?
Jónás, a harmincas évei végén járó férfi, aki a húszas éveiben még úgy gondolta, hogy megtalálta a neki szánt boldogságot. Néhány éves házassága alatt nagycsaládossá vált. Mivel akkoriban indult be a karrierje, nem sok időt töltött a családjával, minden energiáját felemésztette a munka és az előrejutás. Elhanyagolt felesége túlterhelt volt és állandóan fáradt, ami jó hivatkozási alapnak bizonyult kihátrálni az intimitás megéléséből. Lassan, de biztosan hűlt ki a kapcsolatuk. Végül elváltak, azóta mind a két fél keresi a párját. A gyerekek az édesanyjukkal maradtak, de mindenben számíthatnak az édesapjukra is. Jónás mégis folyamatosan ostorozza önmagát a kérdéssel: vajon érdemes volt-e feláldozni kapcsolatát az anyagi jólét oltáránál.

Magány után család
Károlyt három gyermekkel, a legkisebb születése után hagyta el felesége, aki azóta meg is halt. Az apa két iskoláskorú gyermekkel és egy párhetes babával maradt magára, és a nagyon nehéz időszakban is helyt állt. Egyedül, de nem magányosan nevelte a kicsiket, amiben sok segítséget kapott a nagyszülőktől és a barátoktól. Az édesanya soha sem talált vissza lelkileg a családjához, még halála előtt elhidegültek tőle gyermekei. Hosszú idő után végül Károlyra is rátalált a megérdemelt szerelem. Nemrégiben nem csak új kapcsolata lett, de az asszony és a gyerekek is teljes elfogadással vannak egymás felé. Így végre igazi családként tudnak élni.

V. B.
            

Kövessen minket a Facebookon is!