Helyi hírek 2018. április 26. 09:30

Interkulturális tanulás idegen nyelvi órákon

Képgaléria
Interkulturális tanulás idegen nyelvi órákon
Az AFS (American Field Service) International több mint 60 éve, Magyarországon 19 éve működő diákcsere szervezet, amely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget azáltal, hogy a diákok külföldi tartózkodásuk ideje alatt megismernek egy kultúrát, megtanulnak egy nyelvet, s ezáltal megváltozik a világszemléletük. A közelmúltban a Móra Ferenc Gimnázium is ilyen idegen nyelvi tanóráknak adott otthont.

Az AFS önkéntese, a német származású Lucy interaktív idegen nyelvi órák keretében a kultúrák közötti különbségekről beszélt a gimnázium diákjainak. A széles nyelvtudással rendelkező fiatal előadó angol és német nyelven, játékos feladatokon keresztül vezette be a diákokat a kultúrák közötti együttműködés világába. A tanórák kiemelt témája volt a különböző kultúrális jelenségek értelmezése, a sztereotípiák és az általánosítás.

Lucy felhívta a tanulók figyelmét az AFS-programok előnyeire, ugyanis a saját tapasztalatszerzés segít lebontani azokat a sztereotípiákat, amelyekből az előítéletek és az ellenséges érzések fakadnak.

A nemzetekkel kapcsolatos általánosítások bemutatására a külföldi diák a Rubik-kocka példáját említette. Mivel a feltaláló magyar, a külföldiek azt feltételezhetik, hogy minden magyar profin ki tudja rakni a bűvöskockát, miközben jól tudjuk, hogy ez nem fedi a valóságot. Az AFS célja, hogy élő példákkal építse ki a nemzetközi kapcsolatokat a különböző kultúrájú, vallású fiatalok között saját világuk jobbá tételéért.

A foglalkozások – miközben felkeltették a diákok érdeklődését új kultúrák iránt –, motivációt adtak a nyelvtanuláshoz, valamint új perspektívát és lehetőségeket mutattak a tanulók továbbtanulási terveihez.

Fotó: Móra Ferenc Gimnázium
 

Kövessen minket a Facebookon is!