Helyi hírek 2018. április 30. 12:30

Emléktábla őrzi a legendás karvezető emlékét

Képgaléria
Emléktábla őrzi a legendás karvezető emlékét
A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában április 25-én avatták fel Somogyvári Zoltánné Aliz néni emléktábláját. Aliz néni évtizedeken át a félegyházi kóruskultúra meghatározó egyénisége volt. Azok közé a karnagyok közé tartozott, aki dalos közösségeivel úgy tudott megszólaltatni egy-egy kórusművet, hogy annak minden szépségét, érzékeny finomságát élvezhette a hallgatóság. De nemcsak a közönség szerette ezeket a hangversenyeket, hanem a kórustagok is, hiszen vezetőjük kiváló, magával ragadó egyéniség volt.

Az emléktábla avatóján elsőként az iskola igazgatónője Vargáné Oláh Zsuzsanna Judit köszöntötte a megjelenteket, köztük a családot képviselő Somogyvári Alizt (Aliz néni lányát), illetve Lajos Erikát és Somogyvári Gábort.

– Mi pedagógusok szerencsések vagyunk, hiszen folyamatos alkotómunkánk révén a jelenben a jövőnek nevelünk fel nemzedékeket. Alkotó tevékenységünk sokszor láthatatlan, mégis maradandó. Minden ember azzal a szándékkal éli meg életét, hogy jelet, emléket hagyjon maga után. Így volt ez Aliz néni esetében is. Ez a törekvése sikeres volt, hiszen nincs olyan ember, aki ne emlékezne kedves tanárára, kollégájára és ne tudna vele kapcsolatban iskolai emlékeket mondani – mondta köszöntő beszédében az igazgatónő.

Meizl Ferencné egykori tanítványa, kollégája ezeket a gondolatokat fogalmazta meg a táblaavató előtt:
 Aliz néni kiváló pedagógus, karvezető és a szó legnemesebb értelmében: nevelő volt. Neve fogalom tanítványai, de az egész város előtt. Én kedves munkatársamat, példaképemet, jóbarátomat is tisztelhetem benne. Sugárzó személyisége mindenkit magával ragadott. Sok-sok tanítványa rajongásig szerette és szívében őrzi emlékét.

A megemlékező beszédeket követően Aliz néni lánya Somogyvári Aliz leplezte le a Bozóki István kőfaragó által elkészített emléktáblát, ahol tisztelői, munkatársai helyezték el koszorúikat, virágaikat.

Az ünnepség zárásaként az iskola felső tagozatos kórusa Molnár Elvira vezényletével Aliz néni legkedvesebb dalát, „A csitári hegyek alatt ..” című művet adta elő.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!