• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Napokon belül indulhatnak az önkormányzati útépítések – megújul a Nefelejcs utca és befejezik a Csólyosi utat
Helyi hírek 2018. április 26. 11:30

Napokon belül indulhatnak az önkormányzati útépítések – megújul a Nefelejcs utca és befejezik a Csólyosi utat

Képgaléria
Napokon belül indulhatnak az önkormányzati útépítések – megújul a Nefelejcs utca és befejezik a Csólyosi utat
Önkormányzati forrásból új burkolatot kap idén a Nefelejcs utca, az utolsó egy kilométeres szakaszon is elkészül a Csólyosi út felújítása, továbbá járda és kerékpártároló épül az Aranyhegyi lakótelepen. A kivitelezési feladatokra kiírt közbeszerzési eljárás a napokban lezárult, a legjobb ajánlatot adó, félegyházi székhelyű Út-Ép-Ker Kft. kapta meg a lehetőséget a kivitelezésre. A munkálatok a vállalkozási szerződés aláírását követően, azaz május elején megkezdődhetnek. A kivitelezéssel három hónapon belül végezni kell. A három projekt teljes bekerülési költsége 190 millió forint, amit teljes egészében az önkormányzat finanszíroz.

Régóta rossz állapotban van a Móraváros főutcája, a Nefelejcs utca. A nagy forgalmú gyűjtőút most teljes szakaszán, 840 méter hosszúságban, 9 méter szélességben, összesen 8.400 négyzetméter alapterületen kap új aszfaltot. A meglévő szilárd burkolatú út felületének megújulását szegélycsere és egyéb járulékos munkák teszik teljessé – tudtuk meg Hartyáni Gyula projektfelelőstől a részleteket.

A térség önkormányzati képviselője, dr. Réczi László szerint évtizednél hosszabb ideje okoznak mindennapi bosszúságot az itt élőknek a Nefelejcs utcán visszatérő kátyúk, repedések, sérült szakaszok. Az elmúlt években az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tett a problémák enyhítéséért, de a hideg- és melegaszfaltos kátyúzás is csak átmeneti megoldást hozott, miközben nagyon költséges. A mostani beruházás jelentős előrelépés a móravárosiak életében – hangsúlyozta a képviselő.

A Nefelejcs utca újraaszfaltozásával párhuzamosan járda épül az Aranyhegyi lakótelepen, az 5-ös főút mellett. A 300 méter hosszú, 2 méter széles, összesen 600 négyzetméter területű, kétoldali szegéllyel ellátott járda mellett öt férőhelyes kerékpártároló is lesz, ahonnan könnyen megközelíthető bármely irányba a távolsági buszmegálló.

Horváth Gábor önkormányzati képviselőnek több fórumon jelezték az itt élők, hogy nagy szükség volna járdára a buszmegállóig, hogy biztonságosan és kulturált körülmények között juthassanak el iskolába és munkába, illetve haza a felnőttek és gyerekek. A régi igény most teljesül, s ezzel az Aranyhegyi lakótelepen élő mintegy 80 család mellett a környező tanyás térség lakói számára is könnyebben elérhetővé válik a tömegközlekedés.

Az elmúlt évek szisztematikus munkájának köszönhetően idén befejeződik a Csólyosi út felújítása. Ezúttal 1000 méter hosszúságban és 3 méter szélességben, összesen 3000 négyzetméter alapterületen kap aszfaltburkolatot a régi, úgynevezett makadámút. Ván Jenő képviselő azért tekinti kiemelten fontosnak ezt a fejlesztést, mert erről a területről ez az egyetlen út, ami a városba vezet. 

Hartyáni Gyula elárulta azt is, hogy először a Csólyosi út aszfaltozását kezdi meg a kivitelező, és azzal párhuzamosan folyik majd az Aranyhegyi lakótelepen, a járdaépítés kapcsán szükséges föld feltöltése. Itt a fákat már kivágták. A Nefelejcs utca útfelújítása várhatóan május elején indul. A három feladatot a vállalt határidőnél előbb, akár már június végére be kívánja fejezni a kivitelező.

Hartyáni Gyula emlékeztetett arra, hogy a fenti beruházásokon túl további komoly parkoló- és útépítések lesznek idén még Félegyházán. Többek között a Kiskun utca több mint fél kilométeres szakaszon épül újjá, és Nap utcában is lesz útépítés. Ezek azonban – mint építési engedély-köteles beruházások – hosszabb előkészítést igényelnek. A szakember szerint mintegy két hónapon belül ezeknek a beruházásoknak a megkezdéséről is beszámolhatunk.

T. T.
 

Kövessen minket a Facebookon is!