Helyi hírek 2018. április 27. 09:30

Csodálatos tájakon jártak a PG diákjai Erdélyben

Képgaléria
Csodálatos tájakon jártak a PG diákjai Erdélyben
Felejthetetlen, élményekben gazdag utazáson vehettek részt a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézményének és a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola diákjai március 18-26 között az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő által kiírt „Határtalanul" pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően.

Az összeállított program megvalósítására 4.796.250 forint támogatást nyertek, amit a kiskunfélegyházi csoport erdélyi és a székelyudvarhelyi csoport magyarországi utazására fordíthattak. A pályázat címe – „A szülőháztól az emlékhelyig. Kunok és székelyek Petőfi Sándor és Arany János tiszteletére, a legendák, mondák és regék útján” – is jelzi, hogy az iskolák tanárai és diákjai mindig is kiemelten fontosnak tartották Petőfi Sándor emlékének ápolását.

A kiskunfélegyházi csoport programokkal bővelkedő utazása március 18-án kezdődött, amikor a rendkívül rossz időjárási előrejelzések ellenére is útnak indultak. Látogatást tettek Nagyszalontán, megtekintették a Csonka-toronyban berendezett Arany János Emlékmúzeumot, amely Románia legrégebbi magyar irodalmi múzeuma. A látogatásnak a legnagyobb magyar balladaköltő születésének 200. évfordulója adott különleges aktualitást. Nagy szeretettel fogadták a partneriskolában a félegyházi diákokat, s a kezdeti megilletődöttség rövid idő alatt elillant, a városnéző sétán is közösen vett részt a két csoport, ahol a helyi diákok örömmel mutatták meg városuk büszkeségeit.

Az Erdélyben töltött 5 nap alatt gyönyörű helyeken jártak a PG-sek, többek között felsétáltak Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához a 14 díszes székelykapu alatt, kirándultak a Gyilkos-tóhoz, majd a vadregényes Békás-szorosba látogattak, ahol az alföldhöz szokott szemük nem győzött betelni a csodálatos hegyvidéki táj látványával. Miután a parajdi sóbánya jótékony levegőjén eltöltöttek néhány kellemes órát, hatalmas sétát tettek a Medve-tó és a többi sós tó körül. Az igencsak télies időjárás – szakadó hó volt – nem szegte kedvüket, sőt a kialakuló hógolyócsata további élményekkel gazdagította az utazást.

Természetesen felkeresték a Petőfihez köthető emlékhelyeket is, ahol tiszteletük jeléül koszorúinkat is elhelyezték. A székelykeresztúri Petőfi-körtefa mellett megemlékeztek az 1848-as eseményekről. A Gyárfás-kúriában, ahol a mindmáig elevenen élő Petőfi-legendakört és Petőfi-kultuszt mutatják be, Petőfi utolsó estéjéről elmélkedhettek. Végigjárták Petőfi menekülésének feltételezett útvonalát, s a végén kikötöttek az Ispánkútnál, ahol utoljára látták életben a költőt. Utazásuk utolsó állomásaként megtekintették Segesvár világörökségi óvárosát, ahol egykor a ma már Kiskunfélegyháza város központjában álló Petőfi-szobor állt.

A sok közös kirándulás során barátságok is születtek, a magyarországi és erdélyi közös programok szorosabbra fűzték  a két diáksereg közötti barátságot, hiszen a két csoport március 22-én együtt érkezett meg Kiskunfélegyházára. Az itt együtt töltött napok alatt Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán keresték fel a Petőfi-emlékházat és múzeumot. Kirándulást tettek a bugaci pusztán, ahol a kiskunsági pásztorok életét, hagyományos szerszámait, eszközeit és a környék természeti értékeit mutatják be a pásztormúzeumban, illetve megcsodálhatták a bugaci csikósok fergeteges lovasbemutatóját is. Kecskemét belvárosát büszkén mutatták meg a vendégeknek, s nagy örömmel kísérték el őket az Ópusztaszeri emlékparkba is, ahol a Feszty-körkép látványa kápráztatott el mindenkit.

 

Kövessen minket a Facebookon is!