Helyi hírek 2018. április 30. 11:30

Zöld oldal - Elkészült Félegyháza Településképi arculati kézikönyve

Zöld oldal - Elkészült Félegyháza Településképi  arculati kézikönyve
Áprilisi ülésén fogadta el a félegyházi képviselő-testület a város Településképi Arculati Kézikönyvét. Az alábbiakban Kiskunfélegyháza zöld infrastruktúra hálózatáról olvashatnak, az arculati kézikönyv alapján.




Kormányrendelet írta elő valamennyi település számára egy olyan dokumentum megalkotását, amely azokat a települési értékeket tárja fel, amelyek az építésügyi, településfejlesztési munkák során létesülő építmények, a települési környezet esztétikus kialakítását befolyásolják. Ez mindig az adott közösség identitását tükrözi.



Az elkészült kézikönyv példatár szerűen sorakoztat fel - egy nagyon tudatos tematikus rend szerint - számos olyan példát a városból, amely valamilyen követhető települési értéket hordoz. Már a jogalkotó szándéka is az volt, hogy komplex gondolkodással rajzolódjon ki az a jövőt meghatározó „településarculat”, amelyet az adott közösség magáénak érez. Ezek alapján Félegyháza települési értékként fogalmazta meg a környező, gondosan művelt alföldi tájat, a városban kialakult kertkultúrát, a színes, virágos köztereket, szabadtéri közösségi tereket, valamint a lakókörnyezet igényes alakításának számos módját és eszközét.





A város ezzel mintegy deklarálta, hogy törekszik az emberi jólétet és életminőséget támogató településfejlesztésre, azaz egyetért a Jó Állam jelentésben 2015-ben megfogalmazottakkal, miszerint: „… a gazdaság fenntarthatóságának egyre jelentősebb feltétele a környezeti tőke állapotának megőrzése.” Mindezt a zöld infrastruktúra szervezi egységbe.





Mi is hát a zöld infrastruktúra? A zöld infrastruktúra egy olyan hálózat, amely a többi települési – mint például közlekedési vagy közmű – hálózathoz hasonlóan szolgáltatást nyújt, amit ökoszisztéma szolgáltatásnak hívunk. Ez azt jelent, hogy pl. az egészséges környezet, a természeti táj, a megfelelő klimatikus viszonyok, a sokszínű élővilág, az emberi tartózkodásra alkalmas városi környezet, stb.  elengedhetetlenül fontos emberi élettér, megléte nem természetes és magától értetődő, azzal jól kell gazdálkodnunk. Jó sáfárként kell számba vennünk, terveznünk, fenntartanunk és fejlesztenünk. Tulajdonképpen az Európai Unió „Zöld város” programjai ennek jegyében fogalmazódtak meg.





A zöld infrastruktúra hálózat fejlesztése többek között a következőket tartalmazza: ésszerű, indokolt és értékalapú településfejlesztés; klímavédelmi intézkedések; természeti erőforrások védelme; ökológiai kapcsolatok biztosítása; zöldfelületek fenntartása; zöldfelület-gazdálkodás; zöldfelület-finanszírozás; csapadékvíz gazdálkodás; szabadtéri rekreáció, pihenés, sporttevékenység helyeinek kialakítása.



Félegyháza mindezeket szem előtt tartva állította össze a Településképi arculati kézikönyv értéktárát, amiből néhány kiragadott, kedves példát örökítenek meg a fotók.



A Településképi arculati kézikönyv megtekinthető a www.kiskunfelegyhaza.hu honlapon.

Nagy Ágnes, városi főkertész


 

Kövessen minket a Facebookon is!