Kultúra 2018. április 29. 11:30

Titkok a levéltárból - A régi Constantinum kórusainak sikereiről

Titkok a levéltárból - A régi Constantinum kórusainak sikereiről
A Kalocsai Iskolanővérek 1908-tól vezették a Constantinum leánynevelő-intézetet. A két világháború között a korszellemnek megfelelően a hazafias, nemzeti érzület áthatotta az oktatás egészét. A nevelésnek ez az iránya nemcsak az egyes elméleti tárgyak tanításában nyilvánult meg, hanem külön is kifejezésre jutott a művészeti tárgyak tanításában. Például a karénekeket tipikusan magyar dalgyűjteményekből válogatták, az 1930-as évektől kezdődően különösen kedvelték Kodály népdalokból merítkező műveit.

Bár korábban is rendszeresen szerepelt a Constantinum énekkara iskolai ünnepeken, templomi alkalmakkor, énekeltek egyházi énekeket, szerveztek nyilvános zongoravizsgákat az iskolai keretek között hangszeren tanuló növendékeknek, de az énekkar első komolyabb fellépése az 1933-as helyi Kodály-hangversenyen történt. A zeneszerző nagyon pozitív tapasztalatokkal távozott az intézményből, ennek köszönhetően került sor egy későbbi szereplésre is. 1936 áprilisában ugyanis az intézmény tanítónőképzőjéből és polgári lányiskolájából 300 diák utazott Budapestre, hogy Balogh Mária Victima és Fork (Zalai) Mária Teréz ének-zene szakos iskolanővérek vezetésével részt vegyenek az „Éneklő ifjúság” címmel, a Magyar Kórus és az Énekszó nevű folyóiratok szerkesztői által a Zeneművészeti Főiskolán rendezett hangversenyen. A műsort a Budapest II. rádió is közvetítette, a félegyházi növendékek Berzsenyi – Kodály „Magyarokhoz” c. kánonját adták elő.

A következő tanévben, 1937. április 18-án, 370 tagból álló énekkar indult a Constantinumból Kecskemétre, az Éneklő Alföld Bartók-ünnepére, ahol többek között a „Levél az otthoniakhoz” című kórusművet mutatták be.

Az iskola zenekultúrájának messzemenő elismeréseként 1938 májusában a Constantinum énekkara szereplési lehetőséget kapott a budapesti Eucharisztikus Világkongresszuson. Ennek keretében a félegyházi kórus énekelt a budapesti Egyetemi templom miséjén május 26-án, illetve a Pacelli pápai legátus
(a későbbi XII. Pius pápa) számára rendezett ifjúsági fogadó gyűlésen előadták Kodály „Lengyel László” című daljátékát ritmizálva, mint népi játékot. A Constantinum diákjainak szerepléséről több fővárosi lap is szuperlatívuszokban számolt be.

Ónodi Márta


 

Kövessen minket a Facebookon is!