Helyi hírek 2018. május 5. 09:30

Szent Flórián napja, a tűzoltók ünnepe

Képgaléria
Szent Flórián napja, a tűzoltók ünnepe
A Kiskunfélegyházi Tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából Kiskunfélegyháza adott otthont a megyei tűzoltónapi állománygyűlésnek és a tűzoltómajálisnak. A hivatásos, az önkormányzati, az önkéntes tűzoltók és a tűzoltójárművek felvonulása adta tudtul a város lakónak, hogy kezdetét vette a Flórián napi ünnepség.

A menet a Kiskunfélegyházi Tűzoltóságtól indult és a város központjában található Sarlós Boldogasszony Főplébániáig haladt, ahol a tűzoltók Flórián Napi ünnepi szentmisén vettek rész, mely ezen a napon a tűzoltókért és családjaikért szólt. A szentmisét követően a résztvevők átsétáltak a Móra Ferenc Művelődési Központ épületéhez, az ünnepi állománygyűlés színhelyére.

Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató köszöntötte a meghívott vendégeket és az állományt, majd megnyitotta az ünnepi állománygyűlést. Az ezredes beszédében kiemelte az ünnep fontosságát, mely remek alkalmat teremt az összetartozás erősítéséhez, mely a tűzoltók munkájához nélkülözhetetlen. A tűzoltók esküjükkel, hivatásukkal, feladataik ellátásával nagymértékben hozzájárulnak a települések lakosainak védelméhez és ezáltal Magyarország biztonságának megteremtéséhez. Hangsúlyozta, hogy az ünnep ezeknek az értékeknek a megjelenítéséről és az értékek képviseletében jeleskedők elismeréséről szól.

Az igazgatói köszöntő után Homoki-Szabó Tibor tű. zászlós, a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyttese tartotta meg ünnepi beszédét, melyben szólt a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról, valamint beszédében összefoglalta a százhuszonöt év történéseit. A városban a tűzvédelem ügyének első kezdeményezése, egy szegény tanító Osza György nevéhez fűződik, ami akkor a tanító halálával majdnem feledésbe merült. 1893. október 22-én azonban a Kun-Félegyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet megtartotta alakuló közgyűlését és megválasztották főparancsnoknak Ulrich István városi főjegyzőt. Az I. világháború után az önkéntes tűzoltómozgalom fellendült. A II. világháborút követően szükségessé vált a tűzoltóságok újjászervezése. Az állami tűzoltóság 1948-ban alakult meg, majd 2003-tól a Kiskunfélegyházi Városi Tűzoltóság az önkormányzat intézményeként működött tovább 2012 áprilisáig.

A katasztrófavédelem 2012. január 1-jétől újult meg Magyarországon, melyet egységes állami irányítás jellemez. A katasztrófák elleni védekezés teljes rendszerét megújító folyamat keretében a tűzoltóságok, a polgári védelem és az iparbiztonság hivatásos állománya egységes országos irányítás alatt működik. Kiskunfélegyháza tűzoltósága a 125 év során folyamatosan fejlődött, és a 125 év alatt a tűzoltók az elődeikhez méltóan védték a városunkat és a működési területen lévő többi települést is a tűzvésztől, katasztrófahelyzetektől. A beszédet követően a megyei igazgató díszszalagot adományozott a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapatzászlajára.

Az állománygyűlés ünnepi műsorral folytatódott, a résztvevők elsőként a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvósainak - Benedek Péter, Kőfalvi Benedek, Kőfalvi Dorottya, Endre Dávid - színvonalas előadását hallgathatták meg. A rézfúvósokat a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium tanulóinak népitánc összeállítása követte. A műsor a Kiskun Alapfokú Művészetoktatási Intézmény magánének tanszakos növendékének, szereplésével folytatódott. A NOX együttes Tűztánc című dalát Rekedt-Nagy Réka énekelte el. Az állománygyűlésen elismerések átadására került sor.

Az ünnep keretében több önkormányzat vezetése is kifejezte elismerését a település érdekében végzett kimagasló tűzoltói teljesítményért.

Kiskunfélegyháza polgármestere elismerést adományozott Simó Mihály tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának. Simó Mihály kiváló tűzoltó, 2010-óta teljesít szolgálatot a Kiskunfélegyházi Tűzoltó-parancsnokságon. Munkájában elhivatott, feladatait kreatívan oldja meg. 2017. október 10-én, Tiszaalpár településen segített egy idős hölgyön, aki rosszullétre panaszkodott, később eszméletét vesztette, leállt a légzése és pulzusa sem volt. Simó Mihály értesítette a mentőket és közben hozzálátott az újraélesztéshez. Gyors helyzetfelismerésének köszönhetően megmentette az idős hölgy életét.

Kiskunhalas város polgármestere elismerést adományozott Pándi Sándor tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának. Pándi Sándor tű. főtörzsőrmester 2006. szeptember 1-je óta teljesít hivatásos szolgálatot Kiskunhalason. Beosztott tűzoltóként kezdte, jelenleg kinevezett szerparancsnok. Szakmai tudásával, emberi hozzáállásával példát mutat kollégái részére. A szakmai versenycsapat állandó tagjaként kiváló eredményekhez segíti csapatát a versenyeken. Az újonc tűzoltók képzését magas színvonalon, hatékonyan végzi. Vonulások során többször bizonyította szakmai rátermettségét. Több mint 10 éves pályafutása során népszerűvé vált a kollégái és a lakosság körében is.

Orgovány nagyközség polgármestere elismerést adományozott Törteli Sándornak, az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szerparancsnokának. Törteli Sándor kiemelkedő helytállást tanúsított 2018. április 10-én, amikor az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy ingatlanba történő bejutáshoz vonult, ahol egy idős ember rosszul lett. A helyszínre érkező önkéntes tűzoltók a nagykaput a sarokvasról kézi erővel leemelték. Törteli Sándor az ingatlan teraszán fekvő, eszméletlen idős személy újraélesztését megkezdte, majd átadta őt a kiérkező mentőknek. Törteli Sándor gyors és szakszerű beavatkozása hozzájárult az idős ember életének megmentéséhez.

Nagybaracska község polgármestere elismerést adományozott Makai Zsoltnak, a Nagybaracskai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének és Szabó Gábor Ferencnek a Nagybaracskai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának. Makai Zsolt 2004-től önkéntes tűzoltó. 2005-től az ÖTE parancsnoka, majd 2017-től az elnöke lett. 2005-ben 80%-ban új tagsággal, 18-19 éves fiatalokkal felfrissítve kezdte meg a mai napig is tartó munkát. Teljesen fel tudták újítani a szertárukat és két év alatt egy összkomfortos kis bázist tudtak kialakítani a lelkes kis csapat összefogásával. Minden pályázati lehetőséget megragad, ami az ÖTE fejlődését szolgálja. Elmondhatjuk, hogy a feszítővágótól kezdve a gyorsdarabolón át az áramfejlesztőig minden felszerelésük megvan. A hivatásos erők mindig számíthatnak a munkájára. Szabó Gábor Ferenc 2017 óta tölti be a parancsnoki tisztséget. Minden szabadidejét a szertár és a gépjárműfecskendő karbantartására áldozza. A fiatalabb korosztályt szívesen oktatja a tűzoltó hivatásra. Szinte minden káresetnél lehet számítani a munkájára.

A Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Kristóf András Szabó József emléklapot adott át a hivatásos állományból Kocsis László tűzoltó őrnagynak, a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának. Kocsis László tű. őrnagy, 2015. óta a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka. Munkáját lelkiismeretesen nagy elhivatottsággal végzi. Érvényesíti vezető szerepét. A szervezeti értékek közvetítésével képes irányt mutatni az állománynak, az érdeklődésüket felkelteni és a többséget mozgósítani a célok irányába. Lépést tart a szakmai aktualitásokkal, folyamatosan fejleszti szakmai ismereteit, képes akár a beosztottaitól is tanulni. A feladatok elvégzésében megnyilvánuló igényességével, magas szintű munkájával, személyes példamutatásával kivívta a teljes személyi állomány elismerését és megbecsülését.

Az önkormányzati tűzoltóságok állományából Varnyú Barnabásnak, a Soltvadkerti Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának. Varnyú Barnabás 2000 óta tagja a Soltvadkerti Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, 2003 óta a Soltvadkert Város Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságának, melynek 2013-ban parancsnoka lett. Munkáját nagy szakmai megszállottsággal végzi, parancsnoki teendői mellett ugyanúgy, mint beosztottjai 24 órás szolgálatot lát el, tanulmányokat folytat,
folyamatosan képzi magát. Tevékenységét elismerik lakóhelyén és a katasztrófavédelemnél is.

Szabó József emléklap elismerést, önkéntes kategóriában a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség Gödény Sándornak, a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület Parancsnokának ítélte oda. Gödény Sándor először a hetvenes évek elején találkozott a tűzoltó hivatással, amikor tagja lett a Csemői Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. A 70-es évek közepén Lakiteleken telepedett le és a hagyományokat követve Lakitelken is tagja lett az önkéntes tűzoltó egyesületnek, sőt tagja lett a tűzoltó versenycsapatnak is, amely rendszerint az elsők között végzett a megmérettetéseken. Volt olyan időszak is, amikor csak mindössze kettő fő látott el tűzoltó szolgálatot Lakitelken. Egyikük ő volt. Ebből az időből megtörtént példa, hogy Gödény Sándor egy kisalpári tanyatűzhöz vonult a tűzoltóautóval, míg ugyanebben az időben Lakitelek másik pontján avartűz miatt másik önkéntes kénytelen volt kerékpárral vonulni. 2017. április 11-én töltötte a 40. esztendőt önkéntes tűzoltóként, 41 esztendeje szolgálja önkéntesen, szabadidejét feláldozva Lakitelek lakosait, közreműködik a tüzek és veszélyhelyzetek elleni védekezésben. Gödény Sándor 41 év után aktív önkéntes tűzoltói visszavonulására készül. Mindezt leginkább indokolja életkora.  Gödény Sándor elmúlt négy évtizedben tett fáradozásaival, önkéntes szolgálatvállalásával kivívta a település közösségének elismerését.

A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja TŰZVÉDELMI NÍVÓDÍJAT alapított. A díj a szakcsoport elnökségének döntése alapján a Bács-Kiskun megyei épített környezet tűzvédelmével kapcsolatos különösen kimagasló teljesítményt jutalmazza. A díjat a szakcsoport elnöksége Borsos Tibor tűzvédelmi szakértőnek ítélte oda.

Magyarország Belügyminisztere Tűzoltó Nap alkalmából tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Gáncsos László tűzoltó alezredesnek, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjének.

Magyarország Belügyminisztere Szent Flórián érdemjelet adományozott Tóth Imre tűzoltó alezredesnek, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában eltöltött idő alatt, munkakörében tanúsított kimagasló szakmai tevékenysége alapján főigazgatói ajándéktárgyban részesítette Dantesz Istvánnét, a költségvetési osztály nyugállományba vonuló közalkalmazottját.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Katasztrófavédelem Tiszteletbeli Tagja kitüntető címet adományozta Balla Istvánnak, a Nyárlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Bács-Kiskun megye tűzvédelmi biztonsága érdekében nyújtott kiemelkedő munkájának elismeréseként emlékplakettet adományozott Pál Endrének, Katymár Község polgármesterének. Pál Endre 2006 óta Katymár Község polgármestere. Segítségével Gunity Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertára megújult és bővült. 2011-ben az ő közbenjárásával Katymár német testvértelepülésétől az egyesület kapott egy 9 személyes Ford Tranzit tűzoltó autót. 2015-ben pályázat útján és a polgármester támogatásával tudott vásárolni egy új, 9 személyes Renault Trafic gépjárművet. Az egyesület 54 éves tűzoltó autóját 2018 januárjában az önkormányzat egy korszerűbb autóra cserélte. A polgármester jövőbeni tervei között szerepel, hogy pályázat útján bővítik, és teljes körűen szigetelik a szertárat. Az egyesület a polgármester önzetlen segítségére bármikor számíthat.

Sipos Lászlónak, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzat tanácsnokának. Sipos László személyes munkájával, valamint az önkormányzattal együtt is már hosszú ideje kiemelt figyelmet fordít a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rendvédelmi munkájára, így Kecskemét lakosságának tűzbiztonságára. Kecskemét településen egy alsó küszöbértékű veszélyes üzem is működik, amelynek önkormányzati hatósági eljárásait kiemelt figyelemmel kíséri a lakosság védelme érdekében. Támogatása révén a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság több szakfelszerelés beszerzését valósíthatta meg. A szervezethez való hozzáállása példa értékű.

Lehoczki Ferencnek, Soltvadkert város polgármesterének. Soltvadkert a megyében elsők között alakította ki a helyi önkéntes tűzoltó egyesülettel karöltve az önkormányzati tűzoltóságot. A polgármester hivatalba lépésétől kezdve fokozott figyelmet fordított a megfelelő személyi, technikai és elhelyezési körülmények kialakítására. A helyi újságban, a televízióban és a képviselő testületi üléseken rendszeresen szót kap a tűzvédelem. A hivatásos katasztrófavédelmi szervezetekkel is rendkívül jó kapcsolatot ápol a város, hiszen Soltvadkert több alkalommal adott már otthont továbbképzéseknek, szakmai versenyeknek. A korábbi években a település veszélyeztetettségéből adódó belvízvédelmi védekezési munkálatokhoz adott önkormányzati segítséggel és anyagi támogatással sikerült a lakosok lakhatását és anyagi javainak megóvását biztosítani. A további veszélyeztetettség megelőzése érdekében átfogó települési belvízvédelmi koncepciót alakítottak ki és pályázati lehetőségek valamint a közmunka program kihasználásával hozták létre az új elvezető rendszert.  Csökkentették a települést hosszú évek óta sújtó belvízi elöntések számát egy átfogó belvízvédelmi koncepció kialakításával, mellyel hozzájárultak a lakosság közbiztonságának javításához.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Bács-Kiskun megye tűzvédelmi biztonsága érdekében hosszú idő óta végzett kiemelkedő munkája elismeréseként emlékplaketett adományozott Urbán Vince tűzoltó alezredesnek, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztály kiemelt főelőadójának. Urbán Vince tűzoltó alezredes a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának több mint 20 éve az egyik meghatározó szakembere. Mindennapi munkáján felül, a katasztrófavédelem más szakterületén szolgálatot teljesítők munkájára, hivatás szemléletére is pozitív hatással van. Hivatása gyakorlása során elsődleges céljának minden esetben az állampolgárok tűz-, élet- és vagyonbiztonságának megőrzését tekinti. A hatósági osztály jelentősen megfiatalodott állománya részére a szakmai tudásának átadásán felül példát mutat szakmai elkötelezettségből, hivatástudatból. A kirendeltséget érintő nagy horderejű beruházások többségében közvetlen ügyintézőként vett részt és kiemelkedő hatékonysággal bonyolította le az ügyeket.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal történő együttműködése során nyújtott kiemelkedő munkájáért emléktárgyat adományozott Pető János pénzügyőr alezredesnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága Rendészeti Főosztály főosztályvezetőjének,

Dr. Lengyel Éva pénzügyőr alezredesnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága Tompa Kirendeltségi Főosztály osztályvezetőjének és Ádám Károly pénzügyőr alezredesnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóság X. Bevetési Folyamellenőrzési Osztály osztályvezetőjének.

Bács-Kiskun megye közigazgatási területén évente megközelítőleg 2 millió tonna mennyiségű veszélyes árut szállítanak. Megyénk sajátossága, hogy a veszélyes áruk közúti szállításából eredő kockázatok mellett, markánsan megjelennek a veszélyes áruk vasúton és belvízi folyami úton történő szállításából eredő kockázati tényezők is. A megyénkben lévő 4 közúti és 1 vasúti határátkelő egyaránt schengeni külső határnak minősül. 2017 évben Államvédelmi okokból kiemelt feladatként kezeltük a határátkelőhelyek iparbiztonsági hatósági felügyeletét, különös tekintettel a Magyarország területére belépő veszélyes szállítmányokra. A pénzügyőr kollégák közreműködése elősegíti a külföldről Bács-Kiskun megye területére közúton, vasúton és folyami úton érkező veszélyes szállítmányok komplex katasztrófavédelmi ellenőrzését. 

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a katasztrófavédelem munkájáról a közvélemény folyamatos, pontos és hiteles tájékoztatásáért Sajtó Nívódíjat adományozott Noszlopy N. Miklósnak, a Kecskemét Online, hírújság főszerkesztőjének. Noszlopy N. Miklós hosszú évek óta, magas színvonalon és hitelesen tájékoztatja az állampolgárokat a katasztrófavédelem mindennapi munkájáról. Számos kárhelyszíni tudósítás, fotódokumentáció kapcsolódik a nevéhez, melyeket az országos médiumok több esetben átvettek. A főszerkesztő kiemelten kezeli a katasztrófavédelem megelőzési célú, lakosságtájékoztató anyagainak megjelentetését, mellyel hozzájárul, hogy közleményeink rövid időn belül eljussanak az olvasókhoz. Noszlopy N. Miklós híranyagai által folyamatosan nyomon követhető és megismerhető a tűzoltók munkája. 

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „Az Év Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Tisztje” címet adományozta Orbán Balázs tűzoltó alezredesnek, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokának. Orbán Balázs 2000. március 1-je óta teljesít szolgálatot Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. Szorgalmára, lelkiismeretességére, segítőkészségére már az első időszakban felfigyeltek elöljárói. 2008-tól tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetői beosztást töltött be. Az új katasztrófavédelmi rendszer megalakulását követően 2012. április 1-től tűzoltó parancsnoki beosztásba nevezték ki, melyet magas szakmai színvonalon és emberséggel végez. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2017-ben az általa vezetett tűzoltóság sok országos szakmai és sport eredményt ért el, amihez nagyban hozzájárult a parancsnok szervezőkészsége, pozitív hozzáállása. A teljesség igénye nélkül országos tűzoltó szakmai verseny: V. helyezés (legkevesebb hibával feladatot végrehajtó csapat) TFA verseny: 2. korcsoportban országos I. hely, fekvenyomó verseny: egyéni I. hely, Paksi strandfoci országos II. hely. A tűzoltóság állománya ezeken felül több megyei és helyi szintű versenyen is számtalan eredményt szerzett. Személyes példamutatásával és akár személyes részvételével is lelkesíti beosztottait.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „Az Év Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Zászlósa” címet adományozta Gadanecz Zoltán tűzoltó zászlósnak, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokának. Gadanecz Zoltán 2017. július 6-án a „C” szolgálati csoporttal Bátya külterületére, a miskei bekötőút mellé, lábon álló gabonatűzhöz lett riasztva. A helyszínen 12,5 hektár aratás előtt álló búza égett le. Gadanecz Zoltán szakmai irányításával a rendelkezésre álló és a helyszínen bevonásra került erőkkel sikeresen megakadályozta, hogy a tűz továbbterjedjen, a szomszédos több tíz hektárnyi, szintén aratás előtt álló gabonára, így a megmentett érték tízmilliós nagyságrendű. A tűz terjedésének megakadályozására a kiérkezés időpontjában csak egy gépjárműfecskendő és öt fő állt a rendelkezésre, amely mindenkitől erőn felüli teljesítést igényelt.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „Az Év Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Tiszthelyettese” címet adományozta Hegyi Róbert Antal tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének. Hegyi Róbert Antal 1996. október 1-je óta, 22 éve hivatásos tűzoltó. Gépjárművezetőként lát el szolgálatot a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. Minden tevékenységében a maximumra törekszik, feladatait pontosan, maradéktalanul, önállóan végzi. Beosztásán túl műszaki megbízotti feladatokat is ellát, amivel nagyban segíti a műszaki tiszt munkáját. A gépjárművek, valamint a laktanya karbantartásában aktív, kezdeményező. Kiváló munkájával elősegíti a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működését.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Tűzoltója” címet adományozta Somogyi Sándornak, a Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának. Somogyi Sándor a Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltóságon végzett munkája mellett a Szabadszállási Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek is a tagja. Feladatait hosszú idő óta kimagasló színvonalon végzi, szabadidejét az ÖTE feladataira fordítja. Kiemelkedő szerepet vállalt az ÖTP gépjárműveinek karbantartásában, javításában, üzemképességük megőrzésében. Szaktudására minden műszaki feladatnál számítani lehet. A tűzoltási, műszaki mentési feladatok mellett az utánpótlás neveléssel is foglalkozik, a fiatalokkal való törődést mindig előtérbe helyezi.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkéntes Tűzoltója” címet adományozta Nuszpl Lászlónak, a Bácsbokodi Önkéntes Tűzoltó Egyesület gépkocsivezetőjének. Nuszpl László a Bácsbokodi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek 23 éve az egyik meghatározó tagja. Folyamatosan képezte magát az évek folyamán, belépése után elvégezte Kiskunhalason a hathetes tűzoltó alaptanfolyamot, majd tűzoltó technika kezelői vizsgát tett több géptípusból. 2016-ban tűzoltásvezetői bizonyítványt szerzett. Káreseteknél kiemelkedően végzi munkáját és az elmúlt időben több alkalommal irányította a beavatkozásokat is. A Petőfi Mentőcsoport tagjaként 2013 - ban részt vett a Dunai árvíz védekezési munkálataiban. 2017-ben szinte az összes területét érintő káresethez vonult.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „Az Év Bács-Kiskun Megyei Létesítményi Tűzoltója” címet adományozta Pocsai Árpádnak, a Mercedes Létesítményi Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának. A Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság nyugdíjasa, a Mercedes LTP megalakulásától kezdve a létesítményi tűzoltóság tagja. Szolgálatparancsnoki beosztásával járó feladatokat kimagaslóan teljesíti. A fiatal felszerelőket folyamatosan mentorálja. A Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság illetve a Létesítményi Tűzoltó-parancsnokság közötti együttműködést folyamatosan segíti, a szakmai tapasztalatait rendszeresen átadja. A szervezethez való hozzáállása példa értékű.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „Az Év Közalkalmazottja” címet adományozta Kucsera Imrének, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Informatikai Osztály előadójának. Kucsera Imre szakmai feladatait folyamatosan magas szinten látja el, főként az alkalmazásfejlesztés területén. Az elmúlt években elkésztette, tesztelte és rendszerbe állította az igazgatóság saját fejlesztésű felületeit, létrehozta a megyei intrawebet, végzi annak karbantartását, fejlesztését. Az állomány által ismert és használt alkalmazások mellett számos, speciálisan az informatikai szakterület munkáját segítő alkalmazás fejlesztésében is részt vett. Folyamatosan segítséget nyújt a kollegáknak, mint a Szolgálat Összeállító Szoftver megyei adminisztrátora. Munkáját pontosság, megbízhatóság jellemzi.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „Az Év Kormánytisztviselője” címet adományozta Müller Mónika Editnek, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály vízügyi szakterület kormánytisztviselőjének. Müller Mónika Edit 2014 szeptembere óta az Igazgatóságunk kormánytisztviselője. Ügyintézőként munkaköri feladatai köré tartozik a teljes körű VKJ ügyintézés, valamennyi adóhatósági bevallási, nyilvántartási, behajtási ügyének kezelése és mindemellett vízjogi engedélyezési eljárások lefolytatása is. Feladatait precízen, pontosan, szakszerűen látja el. A jelentős munkateher és felelősség mellett munkáját megbízhatóan és tartósan jó színvonalon végzi. Vízügyi-vízvédelmi szakmai-hatósági tevékenységét példás szakmaszeretettel, nagy munkabírással, felkészülten, felelősségteljesen végzi 18 éve.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója „Az Év közfoglalkoztatottja” címet adományozta Kovács Andrásnak. Kovács András 2013 márciusa óta a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának tagja, aki 5 éve önállóan végzi a rábízott feladatokat. Munkavezetőként egyedül irányítja a Kecskeméten dolgozó takarító és karbantartó munkakört betöltő közfoglalkoztatotti állomány munkáját. Emellett figyelemmel kíséri és segíti az irodai ügyintézők munkáját is. A közfoglalkoztatotti állományból a szociálisan rászoruló személyeket minden tekintetben segíti. Szoros együttműködést alakított ki a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával, aminek eredményeképpen a takarítói és karbantartói létszám jelenleg is 100%-osan feltöltött. A közfoglalkoztatotti programon belül, az egész megyében felügyeli a parlagfű irtást. Munkájával, munkaszeretetével, kiváló szervezőkészségével nagymértékben segítette az irodai átalakításokat, az irodák költöztetését.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója kimagasló szakmai tevékenységének elismeréseként emlékplakettet adományozott dr. Kerekes Borbála tűzoltó alezredes, hivatalvezető részére. Dr. Kerekes Borbála tűzoltó alezredes 2012. május 1-jén kezdte szakmai pályafutását a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hivatalában közalkalmazott jogtanácsosként. 2012. december 16-án került hivatásos állományba és hivatalvezetői beosztásba. Dr. Kerekes Borbála nagyfokú hivatástudattal, szakmai felkészültséggel rendelkezik. Magas szintű tudásának és komoly jogi felkészültségének köszönhetően kiemelkedő színvonalon végzi szakterületének irányítását. A hivatal munkáját kifogástalanul irányítja, szervezi, a beosztottakkal szemben magas követelményt támaszt, ugyanakkor folyamatos szakmai segítséget is nyújt. Különös gondot fordít a munkatársai hatékony felkészítésére. Példaértékű a kapcsolódó szakterületekkel való együttműködése az igazgatóságon belül, valamint az országos szerv szakterületi vezetőivel is.

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója kiemelkedő munkája elismeréseként emlékplakettet adományozott Leiz Gábor tűzoltó alezredesnek, a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokának. Leiz Gábor a tűzoltóparancsnoki beosztását 2012 óta tölti be a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. Kiváló munkaerő, jól jellemzi munkáját a tenni akarás, a magas szintű szakmai ismeret, a szabálykövetés, a segítségnyújtás. Élenjár a beosztásából eredő feladatok megoldásában. Munkáját nagy lelkesedéssel, idejét nem kímélve, pontosan, maradéktalanul végzi. Több kiemelt erdőtűz felszámolásában irányítóként vett részt. Kiváló kapcsolatteremtő képessége nemcsak munkatársai körében teszi elismertté, hanem a katasztrófavédelemmel kapcsolatba kerülő állampolgárok is nagy tisztelettel tekintenek rá.

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója elismerésben részesítette kiemelkedő munkája elismeréseként Paksi Dénes tűzoltó alezredest, a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokát. Paksi Dénes 1983 óta teljesít hivatásos tűzoltói szolgálatot. A Kiskőrösi tűzoltóságot 1993 óta nagy szakértelemmel és körültekintéssel vezeti. Kiemelkedően nagy energiát fektet a működési területén lévő 8 önkéntes tűzoltó egyesület szakmai és technikai fejlesztésére. Rendszeres képzésekkel és folyamatos kapcsolattartással segíti munkájukat. Minden évben megrendezik a hagyományos helyi önkéntes tűzoltó versenyt, amire az önkéntes tűzoltók nagy örömmel neveznek és vesznek részt. Parancsnok úr több évtizedes áldozatkész munkája jelentősen hozzájárult a terület önkéntes tűzoltóságainak fennmaradásához és fejlődéséhez. Ennek bizonyítékaként az Akasztó ÖTE önálló beavatkozó tűzoltóságként is messzemenőkig el tudja végezni feladatát.

Koncz Gábor tűzoltó századost, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Főügyeleti Osztály főügyeletesét. Koncz Gábor 2016. június 1-jei hatállyal került főügyeletesi beosztásba. Munkáját mindig kiválóan végezte, mellyel hozzájárult a katasztrófavédelmi szervezet hatékony működéséhez. A szervezet iránti lojalitását több alkalommal is bizonyította, ezzel is példát mutatva az osztály tagjainak. Szolgálatellátás során megköveteli a rá bízott állománytól a pontos, szakszerű munkavégzést. Munkájára igényes, hozzáállása példaértékű. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott 2017. június 21-én, 25-én, valamint október 29-én, amikor a szélsőséges időjárás okozta tömeges események során összesen 914 adatlap érkezett az ügyeletre – az esetek felszámolását hatékonyan koordinálta.

Kovács Klára tűzoltó századost, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának főelőadóját. Kovács Klára 1995. augusztus 1-jén került hivatásos állományba a Kecskeméti Tűzoltóságon, ahol különböző beosztásokban gazdasági feladatokat látott el 2012 júniusáig. Ezt követően hatósági ügyintézőként végezte a munkáját. Feladatai közé a nagy leterheltséget jelentő kéményes eljárások, illetve a nagy precizitást igénylő bírság végrehajtások tartoznak. Munkája során biztosítja az illetékességi területünkön az égéstermék-elvezető használat szigorú, azonban ügyfélbarát hatósági kontroll alatt tartását.

Gyapjas János tűzoltó ezredest, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese emlékplakettet adományozott Földvári Sándornénak, a lakiteleki tűzvédelmi szakmai napok szervezésében nyújtott példaértékű tevékenységéért.

Kiskunhalason rendezték meg a Megyei Tűzmegelőzési Szakmai Vetélkedőt, ahol a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség csapata bizonyult a legjobbnak. A precíz és sokrétű tudást igénylő versenyen a hatósági feladatokat ellátó állomány mérhette össze felkészültségét. A szakmai vetélkedő feladatainak megoldása komoly naprakész és pontos tudást igényelt a csapatoktól és az egyéni versenyzőktől egyaránt.

A győztes csapat tagjai egyéniben is elhozták a dobogós helyeket:
III. helyezést ért el Csonka László tűzoltó főhadnagy
II. helyezést ért el Gubicza Dániel tűzoltó hadnagy
I. helyezést ért el Wicker Balázs tűzoltó alezredes

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója és a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Sport Club elismerésben részesítette és „Az Év Bács-Kiskun Megyei Sportolója” címet adományozta Taskovics Sándor tűzoltó főhadnagynak, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának. Taskovics Sándor a 2006. március 1-jén került a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományába. Munkáját szorgalommal és nagy igyekezettel végzi. Mind a szakmai, mind a sport területén kiemelkedő tevékenységet végez. Számtalan futó és atlétikai versenyen, lépcsőfutó versenyen, TFA versenyen indult. Sporttevékenységével hosszú évek óta öregbíti az igazgatóság hírnevét, példát mutatva ezzel társainak.

Az ünnepi állománygyűlés a Szózattal zárult, majd a nap Tűzoltómajálissal folytatódott a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon.

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy
 

Kövessen minket a Facebookon is!