Gazdaság 2018. május 9. 09:30 Forrás: agrotrend.hu - allattenyesztesinapok.hu

Jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok
A 25. alkalommal megrendezendő szakkiállítás és vásár május 10-én, csütörtökön nyitja meg kaput, és három napig tart.

Fotó: allattenyesztesinapok.hu

A kiállítás a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált, amelyet a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervez kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek társrendezésében.

A részvénytársaság teremtette meg Magyarországon az újkori állatkiállítások kultúráját, s vezette be az állatbírálatokat a legfejlettebb állattenyésztő országok mintája alapján. A küllemében is lenyűgöző állatkiállítói terület évről-évre több tenyészállatnak ad helyet. A kellemes hangulatú, magyaros stílusú, nádfedeles, fa szerkezetes állatbemutató-terek tökéletes hangulatot teremtenek a vidék legnagyobb mezőgazdasági szakmai találkozójának.

Ahogy az a rendezvény weboldalán olvasható, az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske-, a baromfi-, díszbaromfi-, és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoznak be a vásáron.


A rendező csapat legfontosabb szempontja a szakmaiság

Ez határozza meg a kiállítás programját is. A nyilvános show-bírálatok, tenyészállat-árverések a mindenkori hazai állomány élvonalának aktuális képét tükrözik. Képet ad a mindenkori piaci helyzetről is, hiszen az állattenyésztési ágazatok gazdaságossága kihat a kiállításon résztvevők arányára és számára.

Hol a sertéstartóknál, hol a szarvasmarhatartóknál okoz lényeges problémát a kiállítás költségeinek finanszírozása, azonban az is megtapasztalható, hogy a tenyésztők mindent megtesznek azért, hogy részt vehessenek a hódmezővásárhelyi seregszemlén. Ebből adódóan szinte töretlenül fejlődik a kiállítás. Ennek a fejlődésnek köszönhetően az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztési gépeket is egyre nagyobb számban mutatják be.

A kiállítás tematikája szinte kezdettől fogva változatlan, az előző évi program alapul vehető, de mivel egy élőállat-bemutatón csak a kiállítás előtti hetekben válik véglegessé, hogy mely állatfajból mennyi egyedet hoznak, így a bírálatok, programok részletes és végső beosztása később történhet meg. 

A hazai mezőgazdaság jelentős része megjelenik a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától a tartástechnológián át a takarmányozásig minden - az állattenyésztéshez szükséges - szakterület képviselőit, a vetőmag előállítókat, műtrágya forgalmazókat, gépgyártókat, gépforgalmazókat, a különböző technikák és technológiák képviselőit meg lehet találni a seregszemlén. 

Kövessen minket a Facebookon is!