Kultúra 2018. május 8. 08:30 Forrás: origo.hu

Ma kezdődik az Eurovíziós Dalfesztivál

Ma kezdődik az Eurovíziós Dalfesztivál
Ma indul az idei dalverseny, ezúttal is két elődöntő, egy döntő vár a tévézőkre. A magyar induló, az AWS annyiban különb, mint a fellépők többsége, hogy egyedüliként a mezőnyben metált játszik, így számíthat a keményebb rockzene híveinek voksaira.

Lesz dinamika a magyar produkcióban - Fotó: MTVA

A Dal idei kiírásának győztese az AWS nevű formáció lett: ugyan a szakmai zsűri három előadót is eléjük helyezett a hazai válogató végén, a magyar közönség ezt a metálbandát hozta ki győztesnek, így a fiatal rockerek tehetnek próbát idén az összeurópai zenés mulatságon.

Szombaton volt a második próba, amin tovább tökéletesíthették a produkciót – az AWS május 10-én, az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjén 13. fellépőként áll színpadra. A verseny május 8-i és május 10-i elődöntőit, valamint a május 12-i döntőt is élőben közvetíti a Duna Televízió.


Van rá egy fogadásom

Minden alkalommal – mint sok más dologra – lehet fogadni is az indulókra a legnagyobb nemzetközi irodáknál. Az odds iránymutató, de néha persze becsapós, viszont, akiket elkezdenek favorizálni a fogadóirodák, azok némi előnyhöz is jutnak, hiszen ha valaki többször hallja, hogy X ország indulója szuperesélyes, akkor annak produkciójára jobban odafigyel, nem épp akkor ballag ki a konyhába kekszért vagy ropiért, amikor ő következik.

A többi pszichológia: a néző telefonos szavazatának leadásakor előnyben van az előre sztárolt szerzemény és előadó, még akkor is, ha nem tetszett neki annyira. Tudat alatt sejti, vagy épp biztos benne, hogy az első háromban lesz X együttes vagy szólista, úgyhogy ő is támogatja. Nyilván nem mindenki, és nem mindig szavaz így.


A nagy favoritok

Könnyen lehet, hogy szombat éjjel az izraeli Netta Barzilai és kis csapata ünnepelhet majd extázisban, ugyanis a "Toy" című szerzemény minden fogadóirodánál első. Van olyan iroda, ahol egy feltett euróra hármat fizetnek, ha ő nyer, de több olyan is akad, ahol mindössze 2 euró 75 cent a jussunk, ha az ő dala fut be. Ezzel toronymagas esélyes a 43 induló között.

Mint korábban is megfigyelhető volt, az eurovíziós nézők nem a zenei újszerűséget, a technikás, igényesnek mondott zenét, hangszeres tudást vagy különleges hangszínt díjazzák, itt inkább az a fontos, hogy az előadó legyen valamilyen: bármilyen, de ne olyan, mint a többi.

Így tudott nyerni tavaly a portugál Salvador Sobral az "Amar pelos dois" című dallal: szép melódia volt ugyan, de a fazon még különösebb, egészen kitűnt a tucatpopot játszó formációk közül. Mint egy zavarodott, félénk bölcsész, a két számmal nagyobb zakójában nagy érzelmeket átélve énekelt – különc is volt, szép dallal jött, a fogadóirodáknál is nagy esélyes volt, megérdemelten nyert.

2016-ban Jamala sem nyert volna, ha nem erősen politikai töltetű a dala, és nem üt el teljesen a többségtől, 2014-ben sem futhatott volna be Conchita Wurst, ha nem polgárpukkasztó, ha nem úgy néz ki, mint egy szakállas nő. A dalára már senki sem emlékszik, de a figurára, karakterre viszont mindenki: ebből is látszik, mennyire nem a zene minősége, a sláger tartóssága vagy a képzett hang a perdöntő.

És itt jön a képbe Netta Barzilai és a "Toy". Az énekesnőnek ugyan jó a hangja, de nem egy szexideál. A dalverseny tele van bombanőkkel, akik szélgéppel szemben, lobogó hajjal, nagy beleéléssel éneklik a dalukat hosszú combokkal, csillogó miniszoknyában - mellettük a 25 éves, izraeli Netta Barzilai feltűnően más típus. 


Dobogóra esélyes

A fogadóirodák a második helyre Elina Nechayeva operaénekesnőt teszik, ő Észtországot képviseli a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban, a La Forza című dallal. Ő tévés popzenei tehetségkutatókon már próbálkozott országában, 2016-ban diplomázott az észt zenei és színházi akadémián, majd március elején megnyerte az észt válogatót.

Vannak fogadóirodák, amelyek 6,5-ös, mások 7,5-ös szorzóval adják a sikerét. Ha viszont bejön, akkor mondhatjuk, hogy egy jellegzetes, eurovíziós dal nyer: szép nő, csillogó tekintet, nagy beleélés, drámai előadásmód, katarzis.


Egy régi ismerős

Nagyjából ugyanennyire esélyes – legalábbis a fogadóirodák szerint – a jó Alexander Rybak. Ha ismerősen cseng a neve vagy a hangja, az nem véletlen, ugyanis 2009-ben egyszer már megnyerte az összeurópai dalversenyt, és igen sokat játszották a rádiók a Fairytale című szerzeményt. Most a "That's How You Write a Song" című dallal jön, továbbra is Norvégiát képviselve, nagyjából hét eurót nyerünk, ha felteszünk rá egyet, és övé a diadal. 


És a jó magyar AWS

Szombaton ismét az Eurovíziós Dalfesztivál színpadára lépett a metált játszó AWS, hogy a keddi nap tapasztalatait hasznosítva tovább dolgozzanak a "Viszlát nyár" előadásán.

„A második próbán már csak pontosítottuk a koreográfiát, és a stáb eszközölte azokat a módosításokat is, amiket kértünk tőlük. A produkció még feszesebb lett, mi elégedettek vagyunk vele, és pozitív visszajelzéseket kaptunk a helyszínen dolgozó újságíróktól is" – mondta Siklósi Örs énekes, a szombati próba után. „A dobra felkerült a logónk is, így már minden a helyén van" – tette hozzá az AWS dobosa, Veress Áron.

Jutott idő a lazításra is, az együttes a lett, litván és bolgár delegációkkal közösen hajókiránduláson nézte meg a lisszaboni partszakasz látványosságait, és meglátogatták a város egyik nevezetességét, a hintómúzeumot is. Alfama városrész szűk utcái sem maradhattak ki, a negyed hamar az együttes kedvence lett. „Lisszabon simán a kedvenc három európai fővárosom egyike lett" – mondta Veress Áron.

Ők ugyan nem nagy esélyesek a fogadóirodák szerint, de ha a metált és a jó rockot szerető európaiak szavazatainak egy része hozzájuk kerül, meglepetést okozhatnak. 


Csütörtök este izgulhatunk értük

Vasárnap este hivatalosan is megnyitották az Eurovíziós Dalfesztivált. A ceremónia részeként az előadók a lisszaboni MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology) előtti partszakaszon leterített kék szőnyegen vonultak fel, ahol interjúkat adtak, és találkoztak a rajongókkal is.

Az AWS hétfő este lépett fel az Eurovision Village színpadán, ahol ingyenes koncertet adott a látogatóknak. Szerda este a szakmai zsűri az Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjének főpróbája alapján értékeli a produkciókat, a pontszámok fele ennek alapján dől el. A pontok felét a második elődöntő csütörtök esti adása alatt küldött közönségszavazatok adják. Az AWS 13. fellépőként áll színpadra.

„Úgy érezzük, hogy a második próba után már abszolút felkészültünk a megmérettetésre" – mondta Kökényes Dániel gitáros. „Reméljük, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon is sikerül az, ami A Dal 2018-ban, és meg tudjuk mozgatni a nemzetközi rock-és metálközösséget" – tette hozzá Brucker Bence gitáros.

Az Eurovíziós Dalfesztivál május 8-i és május 10-i elődöntőit, valamint a május 12-i döntőt is élőben közvetíti a Duna Televízió. Az adások előtt 20 óra 30 perctől Hangolódjunk az Eurovízióra! címmel felvezető műsort láthatnak a nézők, ebben az AWS lisszaboni élményei mellett a többi versenyzőt is bemutatják majd.

 


 

Kövessen minket a Facebookon is!