Helyi hírek 2018. szeptember 3. 07:30

Félegyházán házhoz megy a lomtalanítás

 Félegyházán házhoz megy a lomtalanítás
Olvasóink jelzéseiből tudjuk, hogy még mindig szép számmal akadnak, akikhez nem jutott el az információ: Félegyházán már nem a korábban megszokott, előre ütemezett módon történik a lomtalanítás, hanem a lakos számára legkényelmesebb formában: előre egyeztetett időpontban házhoz megy a szolgáltató. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyeket a lomtalanítással kapcsolatban tudni érdemes.

Az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Kft. a korábban megszokott előre ütemezett, település egész területére vonatkozó egy meghatározott napon történő lomtalanítás helyett a továbbra is évente két alkalommal – azonban az ingatlantulajdonossal egyedileg előre egyeztetett időpontban, annak megrendelését követően házhoz megy a háztartásban keletkezett lomért: feleslegessé vált használati tárgyakért, eszközökért, bútorokért. Ezzel minden településen élő lakos magasabb színvonalon veheti igénybe a szolgáltatást, hiszen választhatja meg a számára legmegfelelőbb időpontot. A lomtalanítást január 1. és december 31. közötti időszakban kérheti az ügyfél előzetes egyeztetést követően, az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Kft. telefonszámán, amely a következő: +36-20-401-4320.

Az egyeztetés folyamán szükség lesz az ügyfél partnerazonosító számára, amely a számlán megtalálható. A lom elszállításának feltétele, hogy az ügyfélnek díjhátraléka ne legyen!

A megrendelést követően az ügyfél az előre egyeztetett időpontot megelőzően kihelyezi az ingatlan elé a lomhulladékot, amit az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Kft. szállító járműve az egyeztetett napon elszállítja azt.

Lomtalanítás keretében elszállítható hulladékok a következőek lehetnek pl. feleslegessé vált használati tárgyak, eszközök, bútorok. A nagydarabos lom (pl. bútor) kivételével a kisebb méretű anyagokat (a hatékonyabb elszállítás és szétszóródás megakadályozása érdekében) kizárólag bezsákolva, kötegelve szállítják el.

Nem tartoznak a lomtalanítás körébe, így nem szállítja el a szolgáltató az alábbiakat:

  • gally, salak, trágya, szalma, egyéb növényi és állati hulladék, építési, bontási hulladék,  egyéb mezőgazdasági, ipari hulladék;
  • elektromos, elektronikai készülékek (pl. TV-készülék, hűtőgép…);
  • veszélyes hulladékok, gumiabroncs;
  • heti szemétszállítás körébe tartozó háztartási, valamint gazdálkodói-vállalkozói tevékenységből származó hulladék.


Hulladékudvarok

Érdemes tudni, hogy a szelektíven gyűjtött, veszélyes és nem veszélyes hulladékokat a hulladékgyűjtő udvarokban is el lehet helyezni.

A hulladékudvar igénybevétele minden olyan magánszemély számára térítésmentes, aki fel tudja mutatni a lakcímigazoló kártyáját, illetve a befizetett hulladékszállítási számlát igazoló bizonylatot (csekk, átutalási megbízás másolata). A hulladékgyűjtő udvar kapujában információs tábla tájékoztatja a beszállítót az elhelyezhető hulladékfajtákról és mennyiségekről, valamint a létesítmények elhelyezkedéséről, a nyitvatartási rendről.
 

Az évi egy alkalommal elhelyezhető hulladékok fajtái:

 

Nem veszélyes hulladékok

Veszélyes hulladékok

lomhulladék (pl. bútorfélék, textilhulladék) – max 1 m3/év

fáradt olaj, használt sütő zsiradék és göngyölegei – max. 100 kg/év

lakossági építési törmelék – 1 m3/év

festék, tinta, ragasztó, gyanta, oldószer – max. 100 kg/év

üveg hulladék (pl. befőttes, szörpös, italos üvegek stb.)

növényvédő szerek, festékek maradékai és göngyölegei – max. 100 kg/év

papír hulladék (pl. újságok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, szórólapok, karton)

lejárt szavatosságú gyógyszerek – max. 100 kg/év

műanyag hulladék (pl. hungarocell, PET palack, nejlon zacskó)

fénycső, izzó – max 100 kg/év

italos kartondobozok (tetra pack csomagolás: üdítős, tejes doboz)

szárazelem (pl. gombelem, ceruzaelem) – max 100 kg/év

elektronikai hulladék (pl.: háztartási kisgép, nagygép, irodatechnika, szórakoztató elektronika, barkácsgép stb.) – max. 200 kg/év

veszélyesnek minősülő elektronika (Tv, monitor, hűtőberendezés) – max. 100 kg/év

személyautó gumiabroncs – 1 garnitúra/év

akkumulátor max 100 kg/év

zöld hulladék (pl. levágott fű, nyesedék, lomb) – 1 m3/év

 


 

Kövessen minket a Facebookon is!